Koleda: Vánoční povídka s duchy zajímavosti

Koleda: Vánoční povídka s duchy https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/274446/mid_koleda-vanocni-povidka-s-duchy-s5G-274446.png 5 1984 438

Klasická povídka zavádí čtenáře do Anglie v 1. polovině 19. století v období vánoc a vystihuje autorovu víru v lidskou laskavost a dobrotu. Hrdinou je nemilosrdný lichvář, o jehož nápravu se přičiní tři laskaví duchové, kteří mu o vánočním večeru předvedou nelichotivé obrazy z jeho minulosti, přítomnosti a budoucnosti. Jejich zásluhou se mění lichvář z odporného nelidy v laskavého příbuzného i zaměstnavatele.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Novely

Vydáno: , J. Otto - Ottovo nakladatelství
Originální název:

A Christmas Carol , 1843


více info...

Zajímavosti (3)

Předobraz Vánoční koledy se dá nalézt už ve starší knize Charlese Dickense, a to Kronika Pickwickova klubu. V té jedna z postav vypráví historku o tom, jak zlého kostelníka Gabriela Gruba na Vánoce napraví návštěva duchů. (LiberX)


Vánoční koleda od Charlese Dickense je jedním z nejčastěji adaptovaných děl. Vedle množství filmových, televizních a seriálových adaptací existují i opery, balety a muzikály. Kromě klasických adaptací přitom existují i verze s Batmanem či Donadem Trumpem v hlavní roli. (LiberX)


Při tvorbě Vánoční koledy byl Dickens ovlivněn zejména ponižující zkušeností ze svého dětství, kdy byl nucen jako dvanáctiletý chlapec opustit školu, přestěhovat se do nedaleké nocležny ve vězení, kam rodina odešla s otcem, jehož pro velké finanční dluhy uvěznili, a začít pracovat v továrně.
Tato zkušenost mu dala do vínku sympatizování s chudým lidem. Podnětem díla se staly rovněž jeho sympatie k dětem a také příběhy Washingtona Irvinga o starých tradičních anglických Vánocích. (Petrstik)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (1)

20 nejčtenějších knih Čtenářské výzvy 2018

27.12.2018


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.