Tábor smůly zajímavosti

Tábor smůly https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/147435/tabor-smuly-147435.jpg 4 235 16

Kniha je souborem na sebe navazujících povídek z let 1927 až 1937. Veselé příběhy chlapců z Foglarova skautského oddílu (O dědečkově kufru, O táborových kamnech, Naše patálie s mravenci, Jak jsme hráli divadlo a další), doplňují vzpomínky na Foglarův dvouměsíční ozdravný pobyt ve Švýcarsku, kde byl po první světové válce s Červeným křížem (Jestřábe, vypravuj, Jedeme do Švýcar a jiné) a další samostatné povídky (např. Koupání na Rejžáku). 4.vydání s původním i ilustracemi K.T.Neumanna.... celý text

Zajímavosti (4)

Tábor smůly byl v roce 1999 zpracován ve zvukové podobě (jako četba Jiřího Kadlece). (Luccy78)


Tábor smůly se svým a charakterem a vznikem odlišuje od ostatních knih. Vznikl jako soubor vybraných povídek z let 1927 až 1937, název knize dal tábor pražské Dvojky konaný v roce 1930 na Mastníku. Tyto se pak staly nedílnou součástí Tábora smůly a ani v bibliografických seznamech, ani v nakladateli vytvořených sbornících povídek již nebyly uváděny. (Luccy78)


Po úspěchu prvních třech románů Foglar sestavil Tábor smůly z dříve napsaných povídek jakou svou čtvrtou knihu. Použil 23 povídek otištěných v časopise Skaut-Junák, které doplnil čtyřmi novými povídkami a vzpomínkami na pobyt ve Švýcarsku s Červeným křížem napsanými pro Slovíčko, nedělní přílohu Českého slova. (Luccy78)


Foglarovy povídky v této knize vznikaly a byly publikovány postupně v letech 1927 - 1937 v časopisech Junák a Slovíčko.
Znovu se objevily časopisech ABC a Junák v období po roce 1968 po dočasném obnovení jak skautingu, tak i zájmu o Foglara a byly ilustrovány pány Bornem a Jiránkem.
A do třetice se začaly objevovat v letech 1990 - 91 v obnoveném časopise Junák v původní podobě. (nightlybird)