Jáma a kyvadlo a jiné povídky (34 povídek) zajímavosti

Jáma a kyvadlo a jiné povídky (34 povídek) https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46697/bmid_jama-a-kyvadlo-a-jine-povidky-9Ee-46697.jpg 4 2338 193

Čtyřiatřicet povídek známého spisovatele se snaží ukázat mnohotvárnost a všestrannost jeho talentu. Jde o příběhy, v nichž se jeví jako předchůdce povídky kriminální a detektivní, vědeckofantastické a jako žánru označovaného jménem horror. Autor v nich rozehrává svou jedinečnou fantazii a uplatňuje smysl pro logickou a rozumovou konstrukci. Povídky: Pád do Maelstömu, Rukopis nalezený v láhvi, Podlouhlá bedna, Vraždy v ulici Morgue, Zlatý brouk, Vrah jsi ty !, Předčasný pohřeb, Jáma a kyvadlo, Zánik domu Usherů, Sud vína amontilladského Skokan, Maska Červené smrti, Muž davu, Démon zvrácenosti, Berenice, William Wilson, Černý kocour, Zrádné srdce, Eleonora, Medailón, Rozhovor Eirose s Charmionem, Příběh z Rozeklaných hor, Tisící druhý Šeherezádin příběh, Senzace s balónem, Tři neděle v týdnu, Von Kempelen a jeho objev, O šizení jakožto exaktní vědě, Nikdy se s čertem nesázej o hlavu !, Ďábel ve zvonici, Král Mor, Anděl pitvornosti, Metoda doktora Téra a profesora Péra, Na slovíčko s mumií, Muž, který se rozpadl. Povídkář Poe. Vydání v Odeonu druhé. Edice Klub čtenářů, svazek 413.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Povídky

Vydáno: , Odeon
Originální název:

The Pit and the Pendulum


více info...

Zajímavosti (7)

Obsahuje poviedky: Pád do Maelstromu, Rukopis nalezený v láhvi, Podlouhlá bedna, Vraždy v ulici Morgue, Zlatý brouk, Vrah jsi ty!, Předčasný pohřeb, Jáma a kyvadlo, Zánik domu Usherů, Sud vína amontilladského, Skokan, Maska Červené smrti, Muž davu, Démon zvrácenosti, Berenice, William Wilson, Černý kocour, Zrádné srdce, Eleonora, Medailón, Rozhovor s Eirose s Charmionem, Příběh z Rozeklaných hor, Tisící druhý Šeherezádin příběh, Senzace s balónem, Tři neděle v týdnu, Von Kempelen a jeho objev, O šizení jakožto exaktní vědě, Nikdy se s čertem nasázej o hlavu!, Ďábel ve zvonici, Král Mor, Anděl pitvornosti, Metoda doktora Téra a profesora Péra, Na slovičko s mumií, Muž, který se rozpadl. (Velislav)


Povídkou William Wilson obsaženou v tomto souboru, která pracuje s ústředním motivem dvojníka, stejně jako epickou básní Noc prosincová Alfreda de Musseta a novelou Podivuhodný případ Petra Schlemihla od Adelberta von Chamisse se inspiroval němý film z roku 1913 Der Student von Prag, který je považován za jeden z prvních horrorových filmů a byl převratný svými zvláštními efekty. Natočil jej Paul Wegener, který také ztvárnil hlavní roli, a na scénáři se podílel H. H. Ewers, spisovatel a autor kontroverzního fantastického románu Alrůna, který byl opakovaně vydáván i v českém překladu. (Elevant)


Propracované mučení obsažené v povídce Jáma a kyvadlo nemá historické paralely s aktivitami španělské inkvizice v žádném století, natož v devatenáctém. Inkvizice byla zrušena během francouzské intervence (1808-13). (Markysek45)


Zachránci v příběhu Jáma a kyvadlo jsou vedeni Napoleonovým generálem Lasallem (který však nevedl francouzskou okupaci Toleda) během španělské války za nezávislost. V této době již španělská inkvizice nebyla tak mocná jako v předchozích stoletích. (Markysek45)


William Butler Yeats se stavěl kriticky k E. A. Poeovi, nazýval jej „vulgárním“. Konkrétně k dílu „Jáma a kyvadlo“ se vyjádřil takto: „Nezdá se mi, že by mělo literární hodnotu jakéhokoli druhu... Analyzujte Jámu a kyvadlo a naleznete zálibu v nevkusném fyzickém strašení.“ (Markysek45)


Sbírka povídek byla vydána až po Poeově smrti. (horrorman)


"Jáma a kyvadlo" se poprvé objevilo v dárkové knize "The Gift: A Christmas and New Year`s Present for 1843" vydané Careym & Hartem. (duna)