Jako zabít ptáčka zajímavosti

Jako zabít ptáčka https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14499/bmid_jako-zabit-ptacka-iW0-14499.jpg 4 3069 646

Jako zabít ptáčka série

1. díl >

Dnes již klasický román moderní americké literatury, za který autorka v roce 1961 obdržela Pulitzerovu cenu. Příběh justiční vraždy nevinného černocha na americkém jihu v první třetině 20. století, viděný očima dvou malých dětí. Neměnný řád světa je narušen: nevinný černoch je křivě obviněn ze znásilnění bělošky a postaven před soud. Obhájcem černocha se stává otec obou dětí, který bere tento případ jako věc své osobní cti. Kniha navazuje na humanistické tradice Marka Twaina.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

To Kill a Mockingbird , 1960


více info...

Zajímavosti (7)

Harper Lee dlho odmietala vznik elektronickej verzie tejto knihy. Názor zmenila v deň svojich 88. narodenín. "Som stále staromódna. Mám rada staré zaprášené knihy a knižnice. Toto je "Nezabíjajte vtáčika" pre novú generáciu." (martinaplum)


Scout a Jem oslovujú v knihe svojho otca väčšinou jeho krstným menom. Vyjadruje to úctu k starším a bola to v tom čase obvyklá prax v južných štátoch USA. (martinaplum)


Vnuk Gregoryho Pecka, Harper Peck Voll, je pojmenován po autorce Harper Lee. Dvojice se stala blízkými přáteli po tom, co Peck ztvárnil roli Atikuse ve filmové adaptaci z roku 1962.
Harper Beckham - dcera Davida Beckhama, je rovněž pojmenována po autorce. Krátce po jejim narození David Beckham oznámil, že „Jako zabít ptáčka„ je oblíbenou knihou jeho ženy Victorie. (namornice)


V roce 1961 oceněna Pulitzerovou cenou za literaturu (reader.007)


V postavě Dilla zvěčnila autorka svého přítele Trumana Capoteho. (shenandoah)


Knihu 'Jako zabít ptáčka' tak jak jí známe dnes autorka napsala až na požádání vydavatelství. První verze knihy, kterou autorka napsala, byla z pohledu dospělé Jean 'Čipery' Louise, která se do města Maycomb vrací z New Yorku na návštěvu svého otce. Tato původní verze byla po znovu nalezení na podzim roku 2014 v červenci roku 2015 vydána. (Patw)


Kniha se už několik let používá v anglicky mluvících zemích jako povinná školní četba. (Patw)


Ocenění knihy (1)

1961 - Pulitzerova cena (Beletrie)


Související novinky (3)

Aktuální stav Čtenářské výzvy 2017

06.07.2017

10 právě čtených knih podle uživatelů Databáze (květen)

15.05.2017

19 knih, díky kterým už budete vědět skoro o všem

22.03.2017


Citáty z knihy (2)

Jsou prostě takoví lidé - kteří mají tolik starostí o život na onom světe, že se vůbec nenaučili žít na tomhle světě.


Odvaha je: pustiť sa do boja, aj keď vopred vieš, že si porazený, a napriek tomu vytrvať v tom boji až do konca. Zriedka zvíťazíš, ale niekedy sa ti to podarí.