Aréna smrti zajímavosti

Aréna smrti https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413628/bmid_hry-o-zivot-W1F-413628.jpg 5 6504 881

Vítězství znamená slávu a bohatství. Prohra znamená jistou smrt. Hladové hry začínají… Dokázali byste přežít v divočině, když se všichni snaží o to, abyste nespatřili další úsvit? V troskách země, kdysi známé jako Severní Amerika, se rozkládá Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou a udržuje si jejich poslušnost tím, že je nutí, aby každý rok vysílaly jednoho chlapce a jednu dívku ve věku mezi dvanácti a osmnácti lety jako účastníky Hladových her – boje na život a na smrt živě přenášeného televizí. Šestnáctiletá Katniss Everdeenová, která bydlí sama se svou matkou a mladší sestrou, považuje účast ve hrách za rozsudek smrti, když se nabízí jako dobrovolnice, aby nahradila svou sestru, jejíž jméno bylo vylosováno pro letošní ročník. Katniss se ale už v minulosti ocitla na pokraji smrti – a je odbornicí na přežití. Aniž by chtěla, stává se soutěžící. Má-li však vyhrát, musí učinit řadu rozhodnutí, která staví přežití proti lidskosti a život proti lásce. Uznávaná spisovatelka Suzanne Collinsová, autorka Underworld Chronicles z žebříčku bestsellerů New York Times, představuje napínavé i filozofické, dobrodružné i romantické dílo zasazené do budoucnosti se zneklidňujícími paralelami k naší současnosti.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

The Hunger Games , 2008


více info...

Zajímavosti (14)

Vyšlo v nezkrácené podobě i v audio verzi, načetla Tereza Bebarová. (lioncel)


I když už k sérii Hunger Games vyšly všechny 4 filmy, první ke knize Aréna smrti vede. Je nejlépe natočen a ma nejméně kritiku. (AnetaM)


Hunger Games – Suzanne Collinsová
Románová trilogie Susan Collinsové se v roce 2012 dostala na plátna kin jakožto jeden z nejočekávanějších filmů tohoto roku. Americký dobrodružný film vychází z úvodní knihy s podtitulem Aréna smrti a vzbudil zájem nejen pouze mezi mládeží. (terkavampir)


Na motivy knihy natočil Gary Ross film Hunger games roku 2012. (chaera)


Zaměření krajů

Každý kraj má zaměření na určitou věc, kterou poté dodává Kapitolu.

1. kraj – Luxusní zboží, drahé kovy
2. kraj – Stavebnictví, mírotvorci
3. kraj – Továrny, elektronika
4. kraj – Rybolov
5. kraj – Energie – solární, větrná, jaderná...
6. kraj – Transport, dopravní prostředky
7. kraj – Dřevo
8. kraj – Textil
9. kraj – Obilí
10. kraj – Chov hospodářských zvířat
11. kraj – Zemědělství
12. kraj – Uhlí, doly (Zničený, viz Catching Fire – Vražedná pomsta)
13. kraj – Jaderné elektrárny (Zničený) (CraWer)


Už během prvního roku se prodalo jen v Severní Americe přes 1,5 milionu výtisků. Licence na překlad již byla prodána do 37 zemí světa. (CraWer)


Ihned po dokončení první knihy dostala Suzanne Collinsová od nakladatelství Scholastic smlouvu na šestimístnou sumu na celou trilogii. (CraWer)


Podle autorky se zrodila idea díla ve chvíli, kdy přepínala televizní programy mezi soutěžními reality show a válečnými zprávami přímo z bojiště.
Odkazuje se také na řecký mýtus o Theseovi a Minotaurovi, podle něhož bylo město Atény nuceno poslat na Krétu jednoho muže a jednu ženu, aby uspokojili potřeby Minotaura (CraWer)


V několika jménech autorka zanechala skrytý význam.
Peeta nám skrývá význam chléb, (V Arabštině) (CraWer)


V několika jménech autorka zanechala skrytý význam.
Například Katniss znamená jako jméno střelec / střelkyně. (CraWer)


Autorka Susane se nechala inspirovat také Příběhem z Řecké mytologie a to konkrétně s Theseem a Minotaurem. (Bramboráček)


Filmová adaptace knihy šla do kin 23. 3. 2012. (Bee)


Námět na příběh autorku Suzanne Collinsovou napadl ve chvíli, kdy přepínala televizi mezi zprávami z války v Iráku a reality show. (Bee)


Ocenění

2010 - Deutscher Jugendliteraturpreis (Preis der Jugendjury (Cena poroty))