Strach nad Bobří řekou zajímavosti

Strach nad Bobří řekou https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/68056/mid_strach-nad-bobri-rekou-bPq-68056.png 4 516 41

Hoši od Bobří řeky série

< 2. díl

Pokračování Hochů od Bobří řeky začíná tam, kde skončila první kniha, tedy v Rokli úmluvy. Je těžká doba, různé spolky jsou zakazovány, a Hoši od Bobří řeky nevědí, co s nimi bude. Rikitan jim přináší novou třináctku bobříků, dalších zkoušek, daleko těžších než těch předchozích.

Zajímavosti (4)

Inspirací byla Jestřábovi jistě činnost jeho oddílu. Příběh je tentokrát časově poměrně přesně situován do období Protektorátu, byť pro mnohé výrazy používá Jestřáb jiná slova (např. Nepřítel = němečtí nacističtí okupanti). To pro Foglarovo dílo není zvláště typické, u žádné jiné jeho knihy nenajdeme takové ovlivnění dobrodružství chlapců světem dospělých. Klubovna ve věži, vynesení zapečetěných kronik, táboření a tajná existence oddílu přes všechny zákazy – to vše, o čem čteme v příběhu románu Strach nad Bobří řekou, lze nalézt i v historii skutečné pražské Dvojky. (Luccy78)


Přestože kniha navazuje na legendární Hochy od Bobří řeky, úspěchu své předchůdkyně nikdy nedosáhla. Sice obsahuje návody na další hry, nové bobříky, ale už to nějak není ono. Vystihující jsou snad slova Jiřího Navrátila, který příběh hodnotil jako „(…) nepříliš podařený odvar“. Dále uvádí, že „nastavovaní bobříci místy působily nelogicky a zmatečně a Jestřáb – vždy tak pyšný na svůj styl – si nechtěl nechat říct ani v případech zcela očividných (...)“. (Luccy78)


Příběh se odehrává na počátku II. světové války, přičemž nacistická okupace ohrožuje budoucí existenci chlapeckého oddílu. V rámci Foglarovy tvorby tak představuje zajímavou výjimku, protože převážná většina jeho knih se odehrává v blíže neurčené době a chod historických událostí se v nich nijak neprojevuje. (Luccy78)


Hochy od Bobří řeky psal Foglar jako mladík, ale Strach nad Bobří řekou již jako autor s mnoha zkušenostmi. Mezi napsáním těchto knih je interval 50 let. (chaera)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.