Historie Svorné sedmy zajímavosti

Historie Svorné sedmy https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/58323/bmid_historie-svorne-sedmy-O2c-58323.jpg 4 134 11

Parta dětí z jednoho domu zakládá klub a i přes nepřízeň dospělých společně tráví co nejvíc volného času. 2.vydání - po 50ti letech.

Zajímavosti (3)

Tento krátký román, určený spíše pro mladší děti, napsal Foglar v roce 1938. Vyhověl tak přání čtenářů a potažmo redaktorky Slovíčka Jarmily Šaldové-Novákové. Slovíčko, nedělní příloha Českého slova vydávaného Melantrichem, otiskovalo Historii Svorné sedmy od 5. června do 16. října 1938. (Luccy78)


Historie Svorné sedmy je v určitém smyslu zvláštní foglarovka, neboť mezi sedmi hlavními hrdiny příběhu jsou tři děvčata. V žádné jiné foglarovce dívky s tak velkou rolí nenajdeme. Děti v tomto příběhu nejsou členové žádného oddílu (ke skautům vstupují až v závěru příběhu) ani klubu, nejde ani o školní třídu. Parta dětí z jednoho domu také není typická skupina, se kterou by Foglar literárně pracoval. (Luccy78)


Ivo Jirásek ve svém pojednání o literárním díle JF očima zážitkové pedagogiky hodnotí knihu jako instruktážní beletrii – „… navádí a prakticky upozorňuje na stavbu táborových kamen z kamenů a jílu, učí pracovat se sekyrou, budovat skladiště, studánku, ale také přípravu doskočiště pro trénink atletických disciplín, popisuje střelbu z luku, dorozumívání morseovkou, vysílání pomocí praporků, a v neposlední řadě ukazuje na vliv nejen fyzického cvičení, ale také psaní deníků a kroniky“. (Luccy78)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.