Harry Potter a Ohnivý pohár zajímavosti

Harry Potter a Ohnivý pohár https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/239440/bmid_harry-potter-a-ohnivy-pohar-Cda-239440.jpeg 5 12906 728

Harry Potter série

< 4. díl >

V Bradavicích se bude konat Turnaj tří kouzelníků. Zúčastnit se ho smí jen studenti, kterým už bylo sedmnáct let, a tak Harry Potter zatím alespoň sní o tom, že turnaj jednou vyhraje. Jenže když o Halloweenu Ohnivý pohár vyřkne své rozhodnutí, Harry s úžasem zjistí, že je mezi vybranými. Čekají ho smrtící úkoly, draci a temní čarodějové.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Harry Potter and the Goblet of Fire , 2000


více info...

Zajímavosti (10)

V roce 2019 vzniklo ilustrované vydání této knihy (DominaCZ)


ohnivý pohár vybere místo tří čtyři soutěžící (simoh)


Egypťan Hassan Mustafa (v originále Mostafa), je v knize rozhodčím na Mistrovství světa ve famfrpálu a zároveň předsedou Mezinárodní Famfrpálové asociace (Ekvivalent mudlovské Mezinárodní federace fotbalových asociací - FIFA)

Shodou okolností byl v roce 2000 zvolen jistý egypťan podobného jména (Hassan Moustafa) prezidentem Mezinárodní házenkářské federace. (vojtaruzek)


Kolik existuje kouzelnických škol?

Bradavice, Krásnohůlky a Kruval. Trojice nejslavnějších evropských kouzelnických škol. Na světě však dohromady existuje 11 škol čar a kouzel. Na každém světadíle najdete aspoň jednu. Patří k nim například brazilská škola kouzel Castelobruxo, ukrytá v deštném pralese a specializující se na bylinkářství. Další je japonská škola Mahoutokuro, jejíž studenti nosí očarované hábity, které mění barvu podle stupně jejich znalostí. V Africe v Měsíčních horách sídlí Uagadou, vychovává šikovné astronomy a kouzlí se v ní bez hůlky. (blackhorse)


Kniha, kterou si ve filmu čte Hermiona během pokusu Dvojčat hodin svá jména do Ohnivého poháru, je podle všeho kopií knižní podoby Harryho Pottera. (HematomMyokardu)


V USA se prodalo neuvěřitelných 12,3 milionů výtisků. (zdroj: cs.wikipedia.org) (Vlčice7)


Jméno hudební skupiny Sudičky (The Weird Sisters), která hraje na Bradavickém plese ve čtvrtém dílu, je odkazem na dílo Williama Shakespeara. Jedna ze skladeb soundtracku k třetímu filmu je právě ztvárněním písně tří sudiček ze hry Makbeth. (Kmotr99)


Kromě Flamela (viz. fakt Harry Potter a kámen mudrců) je jedinou skutečnou postavou v knihách Natalie McDonaldová, studentka zařazená do Nebelvírské koleje. Tato Harryho fanynka poslala autorce e-mail, ta však stihla odepsat až den poté, co dívka zemřela na rakovinu. Po její smrti udržovala Rowlingová kontakt s její matkou a rozhodla se zařadit ji do čtvrtého dílu. (CraWer)


PRODEJNOST:

Harry Potter a ohnivý pohár

-Pevná vazba: 8,9 milionů
-Paperback: 3,4 milionů (CraWer)


Na motivy knihy byl natočen stejnojmenný film z roku 2005, režii měl na starosti Mike Newell. (Gerret)


Ocenění knihy (1)

2001 - Hugo Award (Best Novel)


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (2)

Nezáleží na tom, kto sa čím narodil, ale čo z neho vyrástlo.


Sme silní, ak sme spojení, a slabí, ak sme rozdelení.