Harry Potter a Kameň mudrcov zajímavosti

Harry Potter a Kameň mudrcov https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29795/bmid_harry-potter-a-kamen-mudrcov-p4Q-29795.jpg 5 15987 1506

Harry Potter série

< 1. díl >

Harry Potter je sirota, žije u príšerných príbuzných a až do svojich jedenástich narodenín si myslí, že je obyčajný chalan. Potom však začne dostávať záhadné listy, navštívi ho sympatický obor, na jeho radu sa Harry prihlási na Rokfortskú strednú školu čarodejnícku, naučí sa hrať metlobal a stretne sa v boji so svojím úhlavným nepriateľom. Dôvod, prečo sa to všetko stane, je jasný: Harry Potter je čarodejník!... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Harry Potter and the Philosopher's Stone , 1997


více info...

Zajímavosti (22)

V knize je znázorněno více událostí, které se bohužel nedostaly do stejnojmenného filmu. Například samotný prolog knihy a jiné. (Petr874)


Harry má narozeniny ve stejný den jako Rowlingová. (zirafinec)


Jak vzniklo jméno Voldemort?
Tom Rojvol Raddle. V anglickém originále Tom Marvolo Riddle, měl pořádně důvtipnou fantazii při výběru černokněžnického jména. Přezdívka Lord Voldemort je anagram, vzniklý přeskládáním písmenek z jeho jména. Ve skutečnosti navíc pochází z francouzských slov znamenajících „unikl před smrtí“(évasion à la mort). (blackhorse)


Kde leží Bradavice?

Bradavická škola čar a kouzel je chráněná před zraky mudlů spoustou zaklínadel. Možná proto ji ještě nikdo na mapě nenašel. Bohužel přesné GPS souřadnice Bradavic se nedozvíte. Pokud se však spokojíte s pohledem na jejich kulisy, vydejte se do Oxfordu. Spousta scén z čarodějnické školy se totiž natáčela na Oxfordské univerzitě. Komnatu nejvyšší potřeby, pohyblivé obrazy a hýbající se schodiště tu však budete hledat marně. (blackhorse)


Jak se vybírají studenti do Bradavic?

Určitě si pamatujete na bradavický Moudrý klobouk, který rozřazuje studenty do čtyř kolejí. Pokud si jej nasadíte na hlavu, odhalí vaše skutečné já a schopnosti. Jak se však vybírají studenti, kterým bude zaslána pozvánka ke studiu? Šťastlivce, kterým přijde legendární dopis se zprávou o přijetí, vybírá Brk přijetí a Kniha vpuštění. Oba leží v uzamčené bradavické věži a lidské ruce se jich nedotkly od té doby, co je sem umístili čtyři zakladatelé školy. Tyto artefakty vybírají budoucí studenty. V okamžiku, kdy dítě prokáže první známky magie, Brk vyletí z kalamáře a pokusí se zapsat jeho jméno na stránky Knihy. Brku stačí pouhý závan magie, avšak Kniha se často zaklapne a čeká na výraznější projev kouzelnických schopností. (blackhorse)


Stačilo málo a Harry Potter by nikdy nevyšel.

Harry Potter je dílem britské spisovatelky J. K. Rowlingové. Nápad napsat fantastický příběh o chlapci, který umí čarovat, přišel ve vlaku. Joanne Rowlingová se při nudné cestě vlakem dívala z okénka a představovala si, o kolik by byl svět zajímavější, kdyby existovala magie. K sepsání jednoho z nejúspěšnějších fantasy románů všech dob však vedla ještě dlouhá cesta. Stačilo málo a první díl by vůbec nevyšel. Když Rowlingová v roce 1995 dopsala první díl, začala postupně obcházet nakladatelství. Bohužel nikde neuspěla a redaktoři si rukopis ani nepřečetli. Až na třináctý pokus to vyšlo a Harry Potter je na světě. (blackhorse)


Inspiraci potřebnou k vytvoření Hagrida, polo-obřího hajného a uržovatele bradavických pozemků, se Rowlingové podařilo načerpat, když seděla v jednom z místních barů. Jeden z členů motorkářského gangu Hell's Angels si k ní přisedl a, přestože byl obrovský a děsivý, začal ji vyprávět o své zahrádce a o tom, jak jsou na to jeho petunie špatně. (HematomMyokardu)


Autorku částečně inspirovala také Eva Ibbotsonová která napsala knihu Tajemství 13. nástupiště, kde se do kouzelného světa přechází přepážkou na 13. nástupišti. (Apollka)


Rowlingová je první autorkou, která získala miliardu dolarů jen za psaní knih. (radkamysli)


Během psaní Harryho Pottera procházela autorka těžkým rozvodem - a to bylo námětem pro vznik mozkomorů. (radkamysli)


Autorce je prý ze všech postav nejpodobnější Hermiona. (radkamysli)


Jako malá si Rowlingová s ostatními dětmi nejčastěji hrála na kouzelníky - to ji inspirovalo. (Alenes)


Bradavický vlak, kterým se studenti dopravují z Londýna do školy, vyjíždí z nástupiště „devět a tři čtvrtě“ na King's Cross Station. Rowlingová zde vyšla z britské legendy, podle které je pod 10. nástupištěm pochováno tělo jednoho z keltských válečníků, a také proto, že se na 'King's Cross Station' seznámili její rodiče. (AnetW94)


Knihy o Harrym Potterovi byly přeloženy do 67 jazyků. (Kmotr99)


Kromě Flamela je jedinou skutečnou postavou v knihách Natalie McDonaldová, studentka zařazená do Nebelvírské koleje. Tato Harryho fanynka poslala autorce e-mail, ta však stihla odepsat až den poté, co dívka zemřela na rakovinu. Po její smrti udržovala Rowlingová kontakt s její matkou a rozhodla se zařadit ji do čtvrtého dílu. (Kmotr99)


Bradavický vlak, kterým se studenti dopravují z Londýna do školy, vyjíždí z nástupiště „devět a tři čtvrtě“ na King's Cross Station. Rowlingová zde vyšla z britské legendy, podle které je pod 10. nástupištěm pochováno tělo jednoho z keltských válečníků, a také proto, že se na 'King's Cross Station' seznámili její rodiče. (Kmotr99)


PRODEJNOST:

Harry Potter a kámen mudrců

-Pevná vazba: 6,1 milionů
-Paperback: 10,9 milionů (CraWer)


Knihy mají i speciální americké verze s lehce upraveným slovníkem u výrazů, které se v britské a americké angličtině liší. (CraWer)


Rukopis knihy "Harry Potter a kámen mudrců" byl odmítnut dvanácti nakladatelstvími a po tomto neúspěchu nebyl delší dobu nabídnut žádnému jinému nakladatelství. Teprve po roce nabídl editor rukopisu Barry Cunningham tento příběh, v té době malému, nakladatelství Bloomsbury, které ho přijalo a vydalo. (HiNataLi)


Přítelem a spolupracovníkem Albuse Brumbála v knize Kámen mudrců je Nicolas Flamel. Alchymista stejného jména skutečně žil v Paříži, kde je po něm a jeho ženě pojmenováno několik ulic. (Weasley)


Na motivy knihy byl natočen stejnojmenný film z roku 2001, režii měl na starosti Chris Columbus. (Gerret)


Nápad na příběh o Harrym Potterovi se zrodil v autorčině hlavě během jedné z cest vlakem. (pet-kyval)


Ocenění knihy (1)

1998 - British Book Awards (British Children's Book of the Year)


Související novinky (6)

Knižní novinky (29.5. - 9.6.)

30.05.2017

19 knih, díky kterým už budete vědět skoro o všem

22.03.2017

50 nejčtenějších knih minulého roku (2016)

17.01.2017

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.