Geniálna priateľka zajímavosti

Geniálna priateľka https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/258390/bmid_genialna-priatelka-YUh-258390.jpg 4 1894 417

Neapol na konci päťdesiatych rokov. Dve dievčatá vyrastajú vo svete chudoby a násilia, v uzavretom vesmíre, v ktorom je nutné prispôsobiť sa, dodržiavať pravidlá a zvyky, byť ako ostatní. Dve dievčatá, od začiatku iné, k sebe nachádzajú cestu, až sa stanú neoddeliteľnými. Elena je pekná a svetlovlasá. Učí sa, snaží sa každému vyhovieť, splniť, čo sa od nej čaká. Rebelantská Lila je tmavá zlá, ale nesmierne bystrá… priam geniálna. Nebojí sa nikoho a ničoho. Zo školy však odchádza pomáhať otcovi a bratovi v obuvníckej dielni. Naopak, Elena, ktorú podporuje učiteľka, pokračuje v štúdiu na gymnáziu ako deti z bohatších rodín, ktorých rodičia si to môžu dovoliť. Dievčatá sa menia navonok aj vo vnútri, ich cesty sa rozchádzajú a znovu krížia na pozadí živej, ale temnej a drsnej neapolskej štvrte. A tie cesty ich vedú k dospelosti. Detstvo nezostáva bez následkov, bez spomienok na túženie a utrpenie. Geniálna priateľka je portrétom dvoch nezabudnuteľných dievčat, ktorý Elena Ferrante vykresľuje s vášňou a nehou až do dna ich duše. Je to fascinujúci román. Freska z hluku, obrazov a farieb, poodchýlené okno do druhého sveta, do inej doby. Nezabudnuteľný príbeh priateľstva.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Inaque
Originální název:

L'amica geniale , 2011


více info...

Zajímavosti (3)

https://www.martinus.sk/?uItem=209569

Vyšlo též slovenské vydání se speciální limitovánou seriálovou obálkou. (Lenka.Vílka)


V říjnu 2017 se začal natáčet podle knihy Geniální přítelkyně osmidílný seriál HBO a RAI pod vedením režiséra Saverio Costanza. Natáčí se na předměstí Neapole Gianturca, kde se román odehrává. Čtvrť byla pečlivě přestavěna do podoby z 50.let a natáčí se údajně v neapolském dialektu. HBO má zakoupená práva i na další tři díly Neapolské série. (ddkk)


Vyšlo také jako audiokniha, kterou načetla Zuzana Slavíková. Vydala Audiotéka v roce 2017. (MrsNobody)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (2)

Žebříček nejprodávanějších eknih (únor)

07.03.2017

Žebříček nejprodávanějších eknih (leden)

06.02.2017


Citáty z knihy (3)

Bez lásky vyprahne nielen život ľudí, ale aj miest.


Po našem dětství se mi nestýská, je plné násilí. Dělo se nám kdeco, doma i mimo domov, den co den, ale nepamatuju si, že bych si někdy pomyslela, že život, který nám připadl, je nějak zvlášť ošklivý. Život už byl zkrátka takový. Vyrůstaly jsme s povinností ztěžovat ho druhým dřív, než ho ti druzí ztíží nám. Mně by se samozřejmě líbily zdvořilé způsoby, které kázala paní učitelka a pan farář, ale cítila jsem, že tyhle způsoby se do naší čtvrti nehodí, i když je člověk holka.


Co je to plebs, jsem zjistila v téhle chvíli a bylo mi to mnohem jasnější, než když se mě na to před lety zeptala moje učitelka. Plebs jsme byli my. Plebs byly ty tahanice o chleba a o víno, ty hádky, koho obsloužili dřív a líp, ta špinavá podlaha, po které číšníci chodili sem a tam, ty stále vulgárnější přípitky.