Faust zajímavosti

Faust https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356447/bmid_faust-4Fp-356447.jpg 4 726 99

Pověst o Faustovi se zakládá na historické postavě středověkého německého alchymisty, v knížkách lidového čtení se objevuje již od 16. století. Johann Wolfgang Goethe, velikán německého romantismu a světové literatury vůbec, přetvořil starou látku v monumentální tragédii ve verši, na které pracoval téměř celý život. Dal tak vzniknout dvěma dílům rozsáhlého dramatu. První z nich je Faustovou osobní tragédií - mudrc zoufalý z omezenosti lidského poznání zaprodá svou duši ďáblu výměnou za splnění veškerých přání, kterým padne za oběť i nevinná Markétka. Druhý díl přechází k obecnému tázání po smyslu lidské existence. Faustův osud se stává závažným uměleckým podobenstvím lidského bloudění. Člověk zmítaný mezi dobrem a zlem však nedojde zatracení, pokud své činorodé úsilí směřuje ve prospěch lidstva.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Divadelní hry

Vydáno: , Garamond
Originální název:

Faust , 1832


více info...

Zajímavosti (1)

Předlohou legendárního doktora Fausta je skutečná historická postava dr. Johanna Georga Fausta (asi 1480–1540), středověkého německého alchymisty, o kterém již za jeho života kolovaly pověsti o jeho spolčení s ďáblem.
Tato legenda se dočkala mnoha zpracování v literatuře. Jedním z nejstarších je německá verze z roku 1578 - Historie dr. Johanna Fausta. (Kamčari)