Egypťan Sinuhet zajímavosti

Egypťan Sinuhet https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40384/bmid_egyptan-sinuhet-lUf-40384.jpg 5 5053 705

Waltariho nejslavnější román nám dává nahlédnout do složité a bouřlivé doby panování osmnácté dynastie egyptských faraónů, kdy došlo k neobvyklému pokusu o sociální a politickou reformu společnosti, jenž se v náboženské oblasti projevil jako zápas dvou bohů: boha starého pořádku Amona a boha lásky a míru Atona. Obraz těchto událostí je nanejvýš spolehlivý, historicky přesný, přitom však Egypťan Sinuhet rámec historického románu značně překračuje, takže v něm najdeme řadu paralel s naší současností (sám autor v jednom z rozhovorů prohlásil "psal jsem v historickém převleku"). V příběhu o životních osudech lékaře Sinuheta, plných zvratů, vítězství i proher, reagoval ve skutečnosti Waltari na vlastní prožitek válečného běsnění (kniha poprvé vyšla těsně po skončení druhé světové války) a vyjádřil v něm svůj humanismus a víru v nesmrtelnost základních lidských hodnot, jako je svoboda a tolerance. Vydání šesté, v Odeonu první.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Odeon
Originální název:

Sinuhet egyptiläinen , 1945


více info...

Zajímavosti (6)

Autor nikdy nenavštívil Egypt, ani pred napísaním knihy ani potom. (MonikaJanka)


bylo nahráno Českým rozhlasem jako čtení na pokračování... celkem asi 8hod. poslechu (KarelKeslly)


Sinuhet je zhruba stejně starý jako Achnaton. Podle toho lze přibližně stanovit, že se příběh odehrává v letech 1370 – 1300 př.n.l. (chaera)


Egypťan Sinuhet je zatím jedinou finskou knihou, podle níž byl natočen hollywoodský film (1954). (HTO)


Ačkoli se dílo odehrává v minulosti, můžeme v ději této knížky najít prvky, které jsou nesmrtelné a důmyslně se prolínají s dnešní dobou. Autor, silně ovlivněný svými zážitky z 2. světové války, poukazuje na důležitost a víru v základní lidské hodnoty, jako je svoboda a tolerance. Sám Waltari v jednom rozhovoru prohlásil: „Psal jsem o své vlastní době v historickém převleku.“ (Kamčari)


Ocenění

2020 - Audiokniha roku (Nejlepší kniha – jednohlasá četba (OneHotBook))