Egypťan Sinuhet zajímavosti

Egypťan Sinuhet https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/101038/bmid_egyptan-sinuhet-HLG-101038.jpg 5 5071 706

Kniha Egypťan Sinuhet je rozsáhlý historický román, který zachycuje život epyptského lékaře. Sinuhet žije v době, kdy v Egyptě vládne osmnáctá dynastie egyptských faraonů. Na trůn usedá faraon Amenhotep IV. (Achnaton), král kacíř, který se pokouší o odvážnou náboženskou reformu - uctívání jediného boha. Egypťan Sihuhet je sirotek, kterého neznámí rodiče pustí v lodičce z rákosí po řece. Sinuhet připluje do rodiny chudého lékaře Semnuta a jeho ženy Kipy, kteří mít děti nemohli a proto se ho ujmou. Přemýšlivý a osamělý chlapec se po vzoru svého otce stane lékařem a během svého dobrodružného života, plného zvratů, omylů, vítězství i proher, se zúčastní celé řady rozhodujících okamžiků tehdejšího bouřlivého politického a společenského vývoje, procestuje celý Egypt a dostane se až do Babylónu a Sýrie. Stane se zámožným a váženým můžem a dostane se až na královský dvůr, kde slouží jako faraonův osobní lékař. Často také výrazně ovlivňuje mnoho významných historických událostí. V knize se objevuje celá řada historických osobností, jako generál Haremheb, Aje, Nefertiti, sochař Thutmose a další. Egypťan Sinuhet však překračuje rámec historického románu a obsahuje celou řadu parael se současností. Mika Waltari v něm vyjádřil především odpor k válečnému běsnění (kniha poprvé vyšla v roce 1946) a víru v humanismus, lidskou rovnost a důstojnost. Osobité vyprávění, strhující příběh, exotické historické pozadí a jedinečná atmosféra činí z Egypťana Sinuheta vynikající dílo.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Český klub
Originální název:

Sinuhet egyptiläinen , 1945


více info...

Zajímavosti (5)

Autor nikdy nenavštívil Egypt, ani pred napísaním knihy ani potom. (MonikaJanka)


bylo nahráno Českým rozhlasem jako čtení na pokračování... celkem asi 8hod. poslechu (KarelKeslly)


Sinuhet je zhruba stejně starý jako Achnaton. Podle toho lze přibližně stanovit, že se příběh odehrává v letech 1370 – 1300 př.n.l. (chaera)


Egypťan Sinuhet je zatím jedinou finskou knihou, podle níž byl natočen hollywoodský film (1954). (HTO)


Ačkoli se dílo odehrává v minulosti, můžeme v ději této knížky najít prvky, které jsou nesmrtelné a důmyslně se prolínají s dnešní dobou. Autor, silně ovlivněný svými zážitky z 2. světové války, poukazuje na důležitost a víru v základní lidské hodnoty, jako je svoboda a tolerance. Sám Waltari v jednom rozhovoru prohlásil: „Psal jsem o své vlastní době v historickém převleku.“ (Kamčari)


Ocenění knihy (1)

2020 - Audiokniha roku (Nejlepší kniha – jednohlasá četba (OneHotBook))


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (1)

Není rozdílu mezi lidmi a každý člověk se narodí na svět nahý a srdce lidské je jedinou mírou mezi lidmi. A nelze měřit člověka podle barvy jeho pleti či podle jeho jazyka, a nelze měřit člověka podle jeho roucha či šperků, a nelze měřit člověka podle jeho bohatství či chudoby - nýbrž jedině podle jeho srdce. Proto dobrý člověk je lepší než zlý a spravedlnost je lepší než křivda, ale nic jiného nevím - a to je všechno mé vědění.