Dům o tisíci patrech zajímavosti

Dům o tisíci patrech https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56436/dum-o-tisici-patrech-56436.jpg 4 534 73

Při psaní tohoto románu se Weiss nacházel na vrcholu svých tvůrčích schopností a vytvořil mimořádné dílo vytříbeného stylu a silné atmosféry, plné poetických obrazů; bez přehánění jeden z nejzajímavějších románů české science fiction. V rovině příběhu sledujeme procitnutí hlavního hrdiny Petra Broka v gigantickém mrakodrapu Mullerdómu a jeho tápavé pokusy nalézt ztracenou paměť. Brok se v tomto podivném světě ocitá bez vzpomínek či vysvětlení, navíc je vybaven neviditelností. Z notýsku v kapse se dozvídá své jméno i poslání – je detektivem, který má za úkol osvobodit princeznu Tamaru z rukou vládce Mullerdómu, bezcitného boháče Ohisvera Mullera. Brok prochází mrakodrapem jako panoptikem světa a nachází zde většinou jen lidské utrpení… Weiss se nijak netajil, že celý Mullerdóm je alegorickým zobrazením kapitalismu. Ondřej Neff v knize Něco je jinak jde ještě dál a soudí, že děj je ve skutečnosti symbolickým zobrazením vývoje „politického a etického poznání“ světa, jímž autor-intelektuál během války prošel. Dům o 1000 patrech má však také všechny rysy tzv. iniciačního románu, jehož adept je nucen vykonat pouť poznání, aby se mu skutečnost zjevila v jiném světle. V tomto případě jde hned o dvojí prozření – poprvé při osobní konfrontaci s Mullerem-symbolem a podruhé při poznání, že sen byl skutečností a naopak. In: Adamovič – Slovník české literární fantastiky a science fiction... celý text

Zajímavosti (4)

Na wikipedii je autorova fotografie s rodinou, přibližně z roku 1934:

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jan_Weiss_and_family_1934.jpg (kapr)


K autorovi: viz odkaz na wiki zde, je uvedena informace, že jeho dcerou byla spisovatelka Jana Dubová, s odkazem na:

ADAMOVIČ, Ivan; NEFF, Ondřej. Slovník české literární fantastiky a science fiction. Praha: R3, 1995. ISBN 80-85364-57-3. Kapitola Dubová, Jana, s. 64.

( https://www.databazeknih.cz/knihy/slovnik-ceske-literarni-fantastiky-a-science-fiction-17692 )

( https://www.databazeknih.cz/autori/jana-dubova-7253 ) (kapr)


K autorovi: na https://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Weiss#cite_note-Adamovi%C4%8D-3 je velmi podrobně uvedena řada informací o autorovi i jeho dílech. (kapr)


Rozhlasová hra režiséra Jiřího Horčičky "Sen o tisíci patrech" byla 11.8.2016 uvedena na stanici Český rozhlas Vltava, http://www.rozhlas.cz/vltava/stream/_zprava/jan-weiss-sen-o-tisici-patrech--1639158 (Teckovana)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.