Dracula zajímavosti

Dracula https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/375859/bmid_dracula-HDG-375859.jpg 4 3393 581

Román Dracula Brama Stokera není třeba dlouze představovat, slyšel o něm snad každý: právě v něm se totiž v dokonalé podobě zrodil moderní mýtus upíra. Ne každý ovšem tento klasický román o fatálním střetu s nesmiřitelným zlem četl – a naše nové vydání nabízí ideální příležitost, jak to napravit. Na své si tu ovšem přijdou i znalci a milovníci Stokerova příběhu – Dracula totiž nyní vychází v revidovaném překladu Tomáše Korbaře, s rozsáhlým, zasvěceným doslovem anglistky Aleny Dvořákové a s fascinujícími dřevoryty Františka Štorma.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Romány

Vydáno: , Argo
Originální název:

Dracula , 1897


více info...

Zajímavosti (14)

Podrobně a přitom velice zajímavě se Draculovi Brama Stockera věnují Jan Studnička a Tereza Kujová v knize Hodina dějepichu z roku 2023. Doporučuji! (boxas)


V roce 2022 byl v angličtině spuštěn projekt chronologické četby románu. V den záznamu je přihlášeným účastníkům e-mailem zaslán odkaz na příslušnou kapitolu knihy.
(https://draculadaily.substack.com/about) (Miss Utahraptor)


Prvý slovenský preklad vznikol v roku 1922 v USA a autorom je Štefan Jasný. (igor6519)


Kniha byla vydána i jako audiokniha, kterou načetl Pavel Soukup, pod značkou Audiotéka, 2018 (MrsNobody)


Nie všetky vydania sú "kompletné" niektoré sú skrátené o opisy prírody, okolia, niektoré sú ešte kratšie a odstránené sú tie najhororovejšie pasáže. Niektoré vydania sú prispôsobené detským čitateľom. Niektoré vydania nie sú písané formou denníku, či telegrafov, preto treba dávať pozor aj pri výbere vydania . (MarianP)


Prvé kompletné a neskrátené vydania Stokerovho Draculu na Slovensku. Doplnené o poviedku Draculov hosť, ktorú pôvodne autor plánoval ako úvodnú kapitolu románu. (hyperion)


Téma románu není zcela fiktivní, postava Draculy totiž vychází z reálné, doložené historické postavy, Jeho Milosti Vlada III. (podle jiných pramenů II. či IV.), knížete Draculy, vojvody Valašského, který si vysloužil přezdívku Ţepeş (čti cepeš = rumunsky Napichovač). Narodil se roku 1431 a zemřel v roce 1476.Existují dvě možné teorie jeho smrti 1) zemřel v souboji s Turky nebo 2) byl zavražděn vlastními muži, kvůli své krutosti . Své přízvisko získal díky zálibě v popravách narážením na kůl. Tu získal během svého mládí, prožitého na tureckém dvoře. Koluje kolem něj spousta legend, například, že se učil magii od samotného ďábla, že při popravě 20 000 tureckých zajatců pořádal hostinu, že velitele vojsk nechal narážet na zlatý kůl, ale za života z upírství obviněn nebyl. Jeden rumunský archiv ale uchovává dokument datovaný mnoho let po jeho smrti, přesto podepsaný jeho nezaměnitelným podpisem. Tento dokument údajně stvrzují ještě podpisy 15 tehdejších veřejných hodnostářů, kteří před Boží tváří stvrdili, že onu listinu podepsal vlastní rukou z Boží vůle jejich pán vojvoda Vlad. A Draculův hrob v klášteře na ostrově Snagov byl údajně nalezen prázdný. (Markysek45)


Inspirací románu byla novela jiného irského autora Josepha Sheridana Le Fanu Carmilla. (Markysek45)


Ačkoli vampýři nejsou původním Stokerovým výtvorem, kniha zvedla čtenářský zájem o toto téma. Také díky tomu bylo pak v průběhu 20. století vytvořeno mnoho divadelních a filmových adaptací s tímto námětem. (Markysek45)


Literární kritici zkoumali mnohá témata v tomto románu, jako např. role žen ve viktoriánské společnosti, sexualitu a migraci folklóru. (Markysek45)


Drákula má mnoho znaků různých literárních žánrů, např. hororu, gotického románu a invazní literatury. (Markysek45)


Poprvé byl vydán v roce 1897. Je psán formou dopisů, telegramů, deníků a novinových výstřižků. (Markysek45)


Román Dracula je klasické dílo literárního vampyrismu a první zpracování upírské legendy do románové podoby. (Markysek45)


Universal studio chystá novou adaptaci slavného příběhu o Draculovi. V hlavní roli se představí Luke Evans (známý např. z druhého filmového dílu Hobita), na režisérskou stoličku usedl Gary Shore. Premiéra filmu Dracula Untold je plánována na 17. října 2014. (Neenah)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (1)

Nové eknihy zdarma (duben)

08.04.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.