Vražda v zastoupení zajímavosti

Vražda v zastoupení https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59237/bmid_vrazda-v-zastoupeni-Eui-59237.jpg 4 81 16

Doktor Pivoňka série

< 3. díl

Třetí případ doktora Pivoňky se odehrává v období protektorátu. Detektivní kancelář Ostrozrak dostává německého správce a stává se tzv. informačním ústavem. Dr. Pivoňka je pověřen, aby vypátral vraha šéfredaktora kolaborantského deníku, jenž byl na recepci otráven jedem podaným ve víně. Podle dostupných informací pochází jed z ampulky, jaké jsou přidělovány pouze význačným nacistickým pohlavárům. Tak začíná příběh, v němž hraje důležitou roli záhadný inzerát, tajná schránka, známá česká herečka a nově vzešla hvězda na jazzovém nebi. A samozřejmě také ironický nadhled, smysl pro humor, ale i tíživá atmosféra doby. Edice Smaragd, svazek 43.... celý text

Zajímavosti (3)

Stejně jako u předchozích dvou dílů, nemohl ani zde být v době vydání uveden spoluautor Josef Škvorecký. Pánové to ovšem vyřešili nadmíru elegantně - v knize je celkem jednoduchým způsobem ukrytá latinská věta, která uvádí věci na pravou míru. Kdo chce, ať si ji najde, jako nápověda mohou pomoci kódované básně ve Vraždě pro štestí. (miloslav0399)


V roce 1987 byla námětem pro televizní film v režii Vladimíra Kelbla.

http://www.csfd.cz/film/276620-vrazda-v-zastoupeni/ (Chemiczka)


Námět pro detektivní seriál ČT - Případy detektivní kanceláře Ostrozrak, v hlavní roli O. Vetchý jako Dr. Pivoňka a Barbora Srncová jako Boženka Skovajsová (Chemiczka)