Dívka na klíček zajímavosti

Dívka na klíček https://www.databazeknih.cz/img/books/94_/94894/bmid_divka-na-klicek-ycX-94894.jpg 4 234 58

Jsme v mrazivé blízké budoucnosti, kdy svět ovládají kalorické korporace, ropný věk pominul a vedlejší dopady bioinženýrských chorob řádí po celém glóbu. Co se bude dít, když se kalorie stanou měnou? Když se bioterorismus stane nástrojem velkých korporací a když jeho následky naženou lidstvo do éry posthumánní evoluce? Anderson Lake pracuje pro společnost AgriGen v Thajsku jako kalorik. Navenek je ředitelem továrny, ale nenápadně pročesává bangkocká tržiště, hledá potraviny, o kterých se myslelo, že už vyhynuly, a doufá, že se zmocní bohatství ztracených kalorií minulosti. Potom ale potká Emiko... Emiko je dívka na klíček, zvláštní a překrásné stvoření. Není to lidská bytost, patří mezi Novolidi; je uměle vytvořená, vypěstovaná v líhni. Naprogramovali ji tak, aby uspokojovala dekadentní rozmary jistého obchodníka z Kjóta, ale teď skončila na ulicích Bangkoku. Nadějný autor Paolo Bacigalupi napsal jeden z nejlépe hodnocených science fiction románů poslední doby. Dívka na klíček získala hned pětici významných žánrových ocenění včetně Huga a Nebuly. Je to svižný dystopický thriller, ale i vize ponuré blízké budoucnosti, ostrá jako žiletka.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Argo
Originální název:

The Windup Girl , 2009


více info...

Zajímavosti (9)

2011 - Cena Akademie sci-fi, fantasy a hororu (Science fiction)
2011 - Cena Akademie sci-fi, fantasy a hororu (Kniha roku)
2011 - Cena Akademie sci-fi, fantasy a hororu (Dílo domácího výtvarníka: Milan Malík za obálku ke knize Paola Bacigalupiho Dívka na klíček)
2011 - Cena Akademie sci-fi, fantasy a hororu (Překlad: Richard Podaný za překlad knihy Paola Bacigalupiho Dívka na klíček (Argo))
2010 - Locus Awards (Best First Novel)
2010 - John W. Campbell Memorial Award for Best Science Fiction Novel
2010 - Hugo Award (Best Novel)
2010 - Compton Crook Award (Best Novel)
2009 - Nebula Award (Best Novel)