Devadesátka pokračuje zajímavosti

Devadesátka pokračuje https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79582/bmid_devadesatka-pokracuje-oul-79582.jpg 4 553 34

Devadesátka série

< 2. díl

Příběh o chlapeckém klubu Devadesátka, jejich dobrodružstvích, vztazích mezi sebou, o přírodě, a hrách v oddíle. Devadesátka pokračuje je nejen pokračováním činnosti táborové skupiny Devadesátka, ale i pokračováním vzrušujících příběhů chlapeckých hrdinů z Foglarovy knížky Pod junáckou vlajkou. Mirek Trojan se tábornickým životem učí síle a statečnosti, hrám, při nichž se musí o vše bojovat, nikdy se nevzdávat a nikdy nevěšet hlavu. Ztrácí svého přítele Jiřího, znovu se s ním setkává a snaží se jej získat a prožíváním mnoha jiných situací nenechá mladého čtenáře ve lhostejné náladě.... celý text

Zajímavosti (6)

Příběh byl také upraven pro rozhlas. Zpracování od Jiřího Hromádko pod řízením režiséra Jana Fuchse nastudovali Alfred Strejček, Karel Vlček, Ondřej Kepka a Robert Tamchina. (Luccy78)


Příběh začal vznikat po druhé světové válce. Mladý hlasatel nemohl být, kvůli jistému nařízení, obnoven a Foglar se stal šéfredaktorem časopisu Junák. Na jeho stránky začal psát na pokračování kapitoly nového příběhu Devadesátky. (Luccy78)


Kniha, stejně jako titul Pod junáckou vlajkou, v sobě obsahuje opět různé nápady a náměty k oddílové činnosti. Příběh také poukazuje, že ani život junáckého oddílu se nevyvatuje nesvárů a nepohody. Jako hlavní přínos z hlediska zážitkové pedagogiky uvádí I. Jirásek uvědomění si principu etapových her. (Luccy78)


Inspirací příběhu byly opět zážitky z Jestřábova oddílu. Novým motivem pak je dlouhodobá hra Alvarez, kterou Dvojka hrála v roce 1942. Foglar ji vytvořil na základě knihy o dobývání Mexika, kterou našel v knižním lektorátu Melantrichu, kde v době války pracoval. (Luccy78)


Jestřáb vždy tvrdil, že k napsání této knihy jej přiměl Miloš Zapletal, který na něj naléhal, aby román Pod junáckou vlajkou měl pokračování. (chaera)


Kniha poprvé vycházela jako příběh na pokračování v časopise Junák v l. 1945-1946, kde však bylo její vydávání ukončeno a zbytek románu byl dovyprávěn v časopise Vpřed. V knižní podobě vyšla poprvé v r. 1969 a poté až po sametové revoluci v l. 1991, 1995, 1998 a 2005. (chaera)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.

Štítky knihy

skauti

Kniha Devadesátka pokračuje je v

Přečtených1 005x
Čtenářské výzvě20x
Doporučených31x
Knihotéce311x
Chystám se číst19x
Chci si koupit9x
dalších seznamech3x