Zbabělci zajímavosti

Zbabělci https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/272283/bmid_zbabelci-tt1-272283.jpg 4 1082 135

Danny Smiřický série

< 2. díl >

Dnes už kultovní a také světově proslulý román Josefa Škvoreckého, jednoho z nejvýraznějších autorů české moderní literatury, zobrazuje osm posledních dnů druhé světové války na malém městě viděných očima dospívajících „pásků“, kteří se vysmívají falešným frázím a zdánlivě ušlechtilým gestům, ať už znějí srdečně vlastenecky, anebo pateticky revolučně. Teatrálnímu revolučnímu vzepětí svých otců proti kapitulujícím Němcům se kluci neubrání a Danny s kamarádem dokonce – spíš náhodou – zlikviduje německý tank a vítá Rudou armádu. Všeobecný nával vlasteneckého nadšení a výjevy mučení německých vojáků, kteří nestačili utéct, ho ale odpuzují a do mysli se mu vtírá obava ze sovětských vojáků, jejichž příchod už zmobilizoval místní komunisty. Škvoreckého román přinesl ve své době nejen převratný generační, nelítostně realistický a nemoralizátorský pohled na historické události, ale též sugestivně podanou psychologickou sondu do duše dospívajícího mladíka, jehož životní náplní byli dosud jen kamarádi, jazz a touha po Ireně, nedosažitelné lásce. Jazyk románu je živý a autentický, nesvázaný konvencemi. Režim autora za to vše pobouřeně odsoudil a zatratil, naopak čtenáři dílo uvítali s nadšením.... celý text

Zajímavosti (5)

V březnu roku 1991 jsem se svou dcerou (tenkrát ještě studentkou zdravotní školy) navštívil autogramiádu manželů Škvoreckých. Za stolem neseděl Dany Smiřický. Místo něj tam byl elegantní pán, takový příjemný prošedivělý playboy. Když na nás přišla řada, jeho pohled směřoval výhradně k mému doprovodu.
\"Jaké je vaše ctěné jméno slečno ? Zuzana, pravila dcera (která zcela zčervenala ve tváři). A mohu napsat prosím Zuzance ? Ano prosím, pouze špitla.\"
A oba jsme si při odchodu z dlouhé fronty říkali, že jsme se opět, ale ne v knize, setkali s Danym.
V této formě by již možná u Ireny uspěl. (1amu)


Tomáš Mazal napsal cestopis Zbabělců. Jmenuje se to Putování k Port Arthuru. Pokud jste velcí fanoušci tohoto díla a máte rádi okolí Náchoda, doporučuji knížečku zakoupit. Je tam spoustu zajímavostí nejen o Josefovi Škvoreckém. (MadamC)


Kostelec, ve kterém se děj tohoto románu odehrává, je ve skutečnosti Škvoreckého rodné město Náchod. (Eicherik)


Na jaře či v létě 1968 napsal Josef Škvorecký s Milošem Formanem synopsi scénáře k Zbabělcům. Samotný scénář, natož film ale už nevznikl. Škvorecký po odchodu do exilu přeložil synopsi do angličtiny, ale ani zde podle ní žádný film nevznikl. (chaera)


Scénář Zbabělců napsal také Petr Jarchovský a zfilmovat ho zvažovali v 90. letech 20. století Jiří Menzel či Vladimír Michálek. Prozatím tak prvotina Škvoreckého nemá žádné filmové pojetí. (vhojta)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (2)

54 nových eknih zdarma (září)

23.09.2019

Nové eknihy zdarma (srpen, 7. díl)

14.08.2019


Citáty z knihy (1)

Věděl jsem to. Věděl jsem to zatraceně dobře, že člověk nemůže být nikdy šťastný, protože štěstí je skrznaskrz věcí minulosti.