Cizinec zajímavosti

Cizinec https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/80988/bmid_cizinec-ZsU-80988.jpg 4 2276 228

Před více než čtvrt stoletím zúčtoval osud při silniční havárii nedaleko Paříže s Albertem Camusem. I nad tehdejším Alžírem, kde Camus vyrůstal, nad jeho slunečnými bulváry a bezútěšnými uličkami na francouzských lidových předměstích, kudy chodil Mersault, se dávno zavřela voda. Nikdo však nemůže tvrdit, že čas zúčtoval i s jedním z njepozoruhodnějších románů 20. století, s Camusovým Cizincem. Jeho svět tu žije s takovou intenzitou, že si čtenář dlouho ani nevšimne, jak všechno míří vlastně k jednomu: aby se Mersault, který –⁠ většinou polohlasem –⁠ vypravuje svůj příběh, co nejostřeji konfrontoval s ošklivostí a absurditou světa. Mersault ji přijímá, ale odmítá si ji doplňovat, kompenzovat, vykupovat jakoukoli transcendencí. A v tom, že jí takto čelí, nachází své štěstí.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

L'Étranger , 1942


více info...

Zajímavosti (3)

Uvedeno jako rozhlasová hra: https://dvojka.rozhlas.cz/cizinec-camusuv-roman-jako-soudni-rekonstrukce-vrazdy-s-ivanem-trojanem-v-hlavni-8684688 (Teckovana)


Pod dojmem této novely napsal zpěvák britské kapely The Cure, Robert Smith, skladbu Killing the Arab", která je na albu Boys Don't Cry. (book74worm)


Na motivy knihy vznikl roku 1967 film Cizinec. Roli hlavního hrdiny zahrál Marcello Mastroianni (chaera)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (1)

Knihy, které mají méně než 200 stran

05.01.2016


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.