Cipísek zajímavosti

Cipísek https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/70824/bmid_cipisek-haf-70824.jpg 4 232 34

Rumcajs série

< 2. díl >

Cipísek je synek Rumcajse a Manky a chytrostí si s nimi v ničem nezadá. Však hned jak se narodil, vylezl k veverce do hnízda na borovici a louskal s ní ořechy. Umí přelstít lišku, jelena, ba i největšího medvěda z lesa Řáholce! Dostane se z každé šlamastyky, vždycky si vírady. A protože je dobrého srdce, má v lese spoustu přátel -- víly, vodníka Volšovečka, ohnivého mužíčka a řadu dalších. Až si o něm všechno v téhle knížce hezky přečtete, jistě se stane i vaším kamarádem.... celý text

Zajímavosti (3)

Z náznaků lze soudit, že se příběh odehrává v 60. letech 19. století. Císařovna v knize se jmenuje Bětka (tj. Alžběta Bavorská, žena Františka Josefa I., známá jako Sisi) a mluví se o vojně s Prusem (bitva u Hradce Králové v r. 1866). Několikrát je zmiňován pruský král Fricek, zřejmě jde o Fridricha Viléma IV. (vládl Prusku v letech 1840–1861). (Luccy78)


Večerníčkové příběhy Rumcajse později Václav Čtvrtek rozšířil o další příhody v několika knihách, nejznámější je trilogie Rumcajs, Cipísek, Manka. První příběhy o Rumcajsovi vyšly v 60. letech 20. století. (Luccy78)


Malebné pohádky si brzy získaly velkou oblibu a byly přeloženy do několika jazyků, vyšly například ve slovenštině, polštině, bulharštině, němčině, maďarštině, rumunštině, estonštině, lotyštině. (Luccy78)