Lidská komedie zajímavosti

Lidská komedie https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31432/bmid_lidska-komedie-iJB-31432.jpg 4 246 30

Křehký příběh o válce, dospívání, hrdinství, tajemství a dalších obyčejných věcech.

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Maťa
Originální název:

The human comedy , 1943


více info...

Zajímavosti

Zatím zde není žádná zajímavost, ale níže najdete ocenění a související novinky.


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (3)

Ať už se budeš muset dopustit jakýchkoli chyb, neboj se, že jsi je udělal nebo že jich uděláš víc. Důvěřuj svému srdci, které je dobré, že se nemýlí, a jdi vpřed – nezastavuj se. Upadneš-li, obelstěn nebo zaskočen ostatními nebo dokonce sebou samým, vstaň a nevracej se. Častokrát se budeš smát a mnohokrát budeš plakat, ale vždycky to bude smích i pláč současně. Nikdy nebudeš mít v životě okamžik podlosti nebo malichernosti nebo malosti. Takové věci budou pod tebou – příliš nepatrné pro rychlost tvého ducha – příliš bezvýznamné, než aby se octly v dohledu tvého zraku.


Každý člověk je celý svět a může ho přetvořit, jak chce, a naplnit lidským pokolením, které je schopen milovat, má-li v sobě lásku, nebo pokolením, které musí nenávidět, má-li v sobě nenávist.


Dokud v sobě člověk nemá soucit, je nelidský a není opravdu člověkem, protože ze soucitu pochází balzám, který hojí. Jen dobří lidé pláčí. Jestliže člověk nikdy neplakal nad bolestí světa, je méně než prach, po kterém šlape, protože z prachu vzejde sémě, kořen, lodyha a květ, kdežto duch člověka bez soucitu je pustý a nic z něho nevzdejde – leda pýcha, která nakonec musí tím nebo oním způsobem vraždit – vraždit dobré věci, nebo dokonce vraždit i lidské životy.