Cesta kolem světa za 80 dní zajímavosti

Cesta kolem světa za 80 dní https://www.databazeknih.cz/img/books/93_/93671/mid_cesta-kolem-sveta-za-80-dni-y0n-93671.png 4 1071 143

Příběh začíná 2. října roku 1872 v Londýně a jeho hlavními hrdiny jsou bohatý, osamělý a svobodný anglický džentlmen Phileas Fogg se svým francouzským sluhou Passepartoutem (v některých českých vydáních označován jménem Proklouz), který se nechal u Philease Fogga zaměstnat, protože věřil, že díky pánovým pravidelným zvykům bude mít klidnou službu. Netuší, že jeho pán si odpoledne v Reformním klubu, jehož je členem, přečte v The Daily Telegraph článek o otevření nové železniční tratě v Indii a spočítá si, že díky tomu je nyní možno vykonat cestu kolem světa během osmdesáti dnů. Když ostatní členové klubu vyjádří své pochybnosti o provedení takovéto cesty, vsadí se s nimi o celé své jmění (dvacet tisíc liber), že cestu uskuteční. A tak se ještě téhož dne večer musí Passepartout se svým pánem vydat vlakem ve 20.45 na strastiplnou cestu. Oba netuší, že jsou sledováni detektivem Fixem ze Scotland Yardu, protože Fogg odpovídá popisu bankovního lupiče...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Romány

Vydáno: , Josef R. Vilímek
Originální název:

Tour du monde en quatre-vingt jours , 1873


více info...

Zajímavosti (6)

Na YouTube je kniha zdarma k poslechu ve formátu audioknihy. V září 2023 ji takto nechaly zpracovat Knihy Dobrovský. https://www.youtube.com/watch?v=wqsZGZbqZEs&;t=0s (jendah97)


Jedná se o druhou knihu, které byla od Verneho do češtiny přeložena. (chaera)


Kniha se dočkala hned několika filmových adaptací. 1956 - režie Michael Anderson, 1989 - režie Buzz Kulik, 2000 - režie Henri Heidsieck, 2004 - režie Frank Coraci. (chaera)


Cesta vedla z Londýna přes, Bombaj, Kalkatu, Hong Kong, Jokohamu, San Francisco a New York zpět do Londýna. (chaera)


Na motivy knihy je natočen film Cesta kolem světa za 80 dní (anglicky: Around The World In 80 Days), americký akční film z roku 2004 režiséra Franka Coraciho, v němž je děj stejnojmenného románu Julesa Vernea volně převyprávěn tak, aby mohlo vyniknout bojové umění Jackieho Chana. (chaera)


Asi najviackrát sfilmovaná kniha od Julesa Verna aj ako animovaný film, či seriál. (Ondrej _)