Broučci zajímavosti

Broučci https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31505/broucci-31505.jpg 4 1110 222

Broučky, jediné umělecké literární dílo Jana Karafiáta (1846–1929), potkaly nejednoduché osudy. Roku 1876 anonymně vyšel skromný, neilustrovaný svazek – tehdy s názvem Broučci pro malé i velké děti – a zapadl vcelku bez povšimnutí. Až teprve po sedmnácti letech knížku objevil a zpopularizoval novinář Gustav Jaroš, který ji označil jako „snad nejkrásnější květ naší české literatury dětské“ a jejího autora nazval „českým Andersenem“. Poetická obraznost Broučků, citlivý přírodní lyrismus a ušlechtilý humanismus si dále uchovávají nepomíjející platnost. I jazykově, svým jadrným básnickým slohem šťastně spojujícím hovorovost lidové řeči s vytříbenými biblismy, je dílo Jana Karafiáta pozoruhodné. Čtenářsky i posluchačsky stále přitažlivé zůstávají postavičky malých hrdinů, broučků a berušek, které při všech svých světlých stránkách nejsou zbaveny pravdivých lidských vlastností. Spolehlivým průvodcem Broučků jsou ilustrace národního umělce Jiřího Trnky, které přes časový odstup od svého vzniku na počátku čtyřicátých let nic nepozbyly ze svého půvabu.... celý text

Zajímavosti (12)

V roce 1979 napsal podle Broučků balet s názvem Narodil sa chrobáčik slovenský skladatel Tibor Frešo, o 13 let později pak český skladatel Otmar Mácha.
Broučci byli také mnohokrát zdramatizováni, např. Jiřím Středou, Romanem Groszmannem, Jiřím Flíčkem a dalšími.
Ostravská opera uvedla v roce 1995 Broučky v operním zpracování skladatele Josefa Matějky. V roce 2019 dopsal operu na tento námět i skladatel Jan Jirásek jako operu mj. s dětským sborem a 4 dětskými sólisty. V premiéře 12.10.2019 ji uvedla opera DJKT v Plzni v režii Tomáše Ondřeje Pilaře. (meluzena)


Podle Broučků vznikly i animované filmy a televizní Večerníčky. K animovanému filmu Jiřího Trnky napsal hudbu plzeňský rodák Václav Trojan. (meluzena)


Rozhlasové zpracování Broučků připravil i Český rozhlas, ve studiu Supraphonu vyšlo několik nahrávek s různými interprety, z nichž patrně nejznámější je s Karlem Högerem z roku 1968. Z téhož roku pochází dramatizace vydaná nakladatelstvím Panton, kde účinkují např. Karel Höger, Jiřina Bohdalová, František Filipovský, Drahomíra Fialková, Libuše Havelková, Jaroslav Marvan, Karolina Slunéčková a další. Supraphon vydal v roce 1991 i Broučky v interpretaci Věry Galatíkové (s hudbou Vadima Petrová) a dalších interpretů, později ještě v nahrávce Josefa Somra. (meluzena)


Přestože je Jan Karafiát autorem ještě celé řady světských i teologických textů, nesmrtelnost mu zajistili právě Broučci, kteří byli neustále znovu a znovu vydáváni. Knihu postupně ilustrovala řada českých předních malířů, např. Josef Wenig, Ondřej Sekora, Jiří Trnka, Marie Fischerová-Kvěchová a další. (meluzena)


Knížka poprvé vyšla v roce 1876 anonymně vlastním nákladem spisovatelovým v nakladatelství Václava Horkégo. Až v roce 1910 vyšla se jménem svého autora. Své dílo autor sám přeložil do němčiny i angličtiny, později bylo přeloženo do mnoha dalších jazyků. (meluzena)


Jan Karafiát napsal Broučky během svého působení v Čáslavi, kde na evangelickém učitelském semináři vyučoval předměty jako náboženství, pedagogika, didaktika a čeština. Na pohádkovém průběhu broučků učil děti, jak žít ve shodě s Božími přikázáními. (meluzena)


Nakladatelé Jan Melvil publishing a Alena Peisertová se rozhodli ve vydání z roku 2008 (ilustrovala Baránková) vyškrtnout velmi známý závěr s chudobkami a se smrtí. (Briv)


Svá autorská práva na tuto knihu odkázal Českobratrské církvi evangelické, která díky tomuto štědrému daru mohla sponzorovat vydávání bible a církevních tisků. (Luccy78)


První pohádková knížka českého spisovatele a evangelického faráře Jana Karafiáta byla vydaná v roce 1876 a to jeho vlastním nákladem a za finanční podpory jeho mecenášky lady Jane Beaukenen, se kterou se seznámil v době, kdy byl domácím učitelem ve skotském Edinburgu.
Kniha byla od té doby přeložena do mnoha světových jazyků a jen u nás se dočkala v roce 1994 osmdesátého sedmého vydání.
Mimo jiné byla i byla zhudebněna a také podkladem pro televizní a rozhlasovou tvorbu.
Karafiát vydal knihu v době, kdy začal působit jako evangelický farář na Valašsku. (Luccy78)


Pohádkové vyprávění ze života svatojánských broučků. Tak trochu neposlušný Brouček, jeho maminka, tatínek, Beruška a kmotřička Janinka zažívají spoustu krásných příběhů. V poetické knížce Jana Karafiáta se broučci často chovají a jednají stejně jako lidé. (Luccy78)


V originále vydal autor knihu na vlastní náklady. (regi1)


55. vydání,otištěné podle jubilejního 50. vydání "Kalicha" (regi1)