Bratři Karamazovovi zajímavosti

Bratři Karamazovovi https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/164141/bmid_bratri-karamazovovi-QjX-164141.jpg 5 860 130

Jeden z nejslavnějších románů světového písemnictví vyšel poprvé roku 1880. Tento literární epos je po Zločinu a trestu, Idiotovi a Běsech považován za vrchol autorovy tvorby. Obsesivní touha po životě je společným jmenovatelem psychopatických postav, otce Fjodora a bratrů Ivana, Dmitrije, Aljoši. Starý Karamazov, děvkař a opilec, odmítá financovat večírky a alkoholové eskapády svého nejstaršího syna Dmitrije. Ten před svědky přísahá, že otce zabije. Drama o temných vrstvách paměti, o lidském svědomí, vině a trestu. Vedle divadelních představení byli Karamazovi třikráte převedeni na plátno: 1958 americkým a 1969 ruským režisérem, originálním způsobem roku 2008 v česko-polském filmu Petra Zelenky.... celý text

Literatura světová Romány Filozofie
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Братья Карамазовы (Braťja Karamazovy) , 1880


více info...

Zajímavosti (7)

Rozhlasová dramatizace románu z roku 1997: https://vltava.rozhlas.cz/bratri-karamazovovi-vrcholne-dilo-f-m-dostojevskeho-se-skvelymi-herci-8620021 (Teckovana)


Nevšední divadelní zpracování tohoto románu v moderním hávu nabízí od února 2015 Činoherní klub, v hlavních rolích s Jurajem Kukurou jako starým Karamazovem a Martinem Fingerem jako Dimitrijem, pod režií M. Čičváka. (růžovámakrela)


Původním autorovým záměrem bylo dílo o pěti částech, jež jeden čas nazýval Atheismus či Život velikého hříšníka. Svůj plán však změnil na pouze dva díly, oddělené od sebe 13 lety. Nakonec Dostojevskij dokončil jen díl první, obsahově i významově vnitřně uzavřené Bratry Karamazovy. (chaera)


Tomáš Garrigue Masaryk o knize pronesl: "Bratři Karamazovi je největší dílo v celé světové literatuře, větší umělecké dílo nikdy nebylo stvořeno". (chaera)


Na motivy knihy natočil režisér Petr Zelenka v roce 2008 film s názvem Karamazovi. Hlavní postavy ztvárnili herci Ivan Trojan, Radek Holub, Igor Chmela a další. (chaera)


Román se dočkal i dramatizace. V Česku se hrála například v roce 1981 v divadle Na zábradlí - Režie: Evald Schorm, Pavel Háša; hrají: Jana Preissová, Libuše Geprtová, Jiří Bartoška - nebo v Divadle Husa na provázku, pod názvem Bratři Karamazovi: Vzkříšení, v režii Vladimíra Morávka s Jiřím Vyorálkem, Janem Budařem a Ditou Kaplanovou v hlavních rolích.
Operu Bratři Karamazovi napsal roku 1927 český skladatel Otakar Jeremiáš (chaera)


Kniha byla zamýšlena pouze jako první, úvodní část většího epického celku s plánovaným názvem "Život velkého hříšníka" (История Великого грешника). Dostojevskij však zemřel několik měsíců po vydání BK, a tak záměr nemohl uskutečnit.

Krásný, hodný bratr Aljoša dostal jméno po Dostojevského synovi - tříletý Aljoša zemřel v roce 1878 na epilepsii, zřejmě zděděnou po otci (což si Dostojevskij také trochu vyčítal). (Bolkonská)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (1)

A poněvadž člověk není schopen zůstati bez zázraků, tu si vytvoří nové zázraky, již vlastní, a bude se klaněti fušerskému zázraku, babskému kouzelnictví, byť stokrát byl buřičem, kacířem a neznabohem.