Boj o první místo zajímavosti

Boj o první místo https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38823/boj-o-prvni-misto-38823.jpg 4 594 47

Příběh třináctiletého Petra, který se díky výchově ve skautském oddíle stane vynikajícím a oblíbeným vůdcem třídy. 8.vydání.

Zajímavosti (8)

Boj o první místo se také šířil rozhlasem, nejprve byla část vysílána v únoru roku 1938, později ho zpracoval Český rozhlas jako četbu na pokračování do pořadů Rádio na polštář a Domino. (Luccy78)


Námět tohoto příběhu Jaroslav Foglar zkombinoval ze svých školních zážitků, prázdnin na kolonce v Piešťanech i ze zkušeností s vedení junáckého oddílu. (Luccy78)


Roku 1997 byla kniha přesázena do Braillova písma pro nevidomé a vydána malou tiskárnou v Brně. (chaera)


Přílohou této knihy je hra i s návodem hry: "Cestování po tábořištích" (Luccy78)


Na jaře roku 1968 byl skauting nakrátko obnoven a v září opět začal vycházet časopis Skaut-Junák. A opět byl jako román na pokračování vybrán román Boj o první místo. Vyšel ve 12 pokračováních a obrázky je doplnil Gustav Krum (originály mu byly později Státní bezpečností zabaveny).
Více zde: http://www.foglarovec.cz/products/a1968-69-casopisecke-vydani/ (nightlybird)


Mělo v nakladatelství Kobes dojít během války ještě k třetímu vydání Boje...Už k němu během války nedošlo. Jeho tajemná historie zamotala mnohému badateli hlavu a došlo tak k tomu, že jsou i dnešní vydání Boje o první místo v nakladatelství Olympie špatně označována. Teprve nedávno se podařilo jeho existenci ověřit. Hlavním důkazem jsou řádky z Foglarova deníku či z dopisů z posledních dnů roku 1945. Mnoho výtisků tohoto vydání se nedochovalo a tak je stále sběrateli 3.vydání z roku 1945 považováno za vzácné, stejně jako první vydání. (nightlybird)


V roce 1939 vyšel dotisk Boje... s novou, tentokrát Burianovou obálkou. Ta se s drobnými textovými úpravami objevuje i na 2. Kobesově vydání z roku 1940 (to navíc vycházelo v řadě variant desek a vazby). (nightlybird)


Úplně poprve se mohli čtenáři seznámit s knihou na stránkách časopisu Skaut-Junák, ve kterém kniha vycházela na pokračování v letech 1933 - 34. Teprve v roce 1936 vyšla knižně při příležitosti Jubilejního zemského sjezdu Svazu skautů, konaném k 25.výročí existence skautingu v českých zemích. (nightlybird)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.