Bílá velryba zajímavosti

Bílá velryba https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15151/bmid_bila-velryba-uDL-15151.jpg 4 675 156

Nejslavnější autorovo dílo je velkým eposem námořnického života, k němuž čerpá látku z vlastních bohatých zkušeností námořníka na velrybářské lodi. Je jedním z prvních amerických spisovatelů, odpoutavších se od evropských vzorů. – Šílený kapitán pátrá ve všech oceánech po tajuplné bílé velrybě, která často zraněna vždy uniká, až nakonec zničí své pronásledovatele.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Romány

Vydáno: , SNKLHU - Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění
Originální název:

Moby Dick or the White Whale , 1851


více info...

Zajímavosti (5)

V knize se objevuje harpunář a pravá ruka kapitána Achaba, Starbuck. Edward C. Starbuck byl, dle lodních záznamů, skutečně velrybář na ostrově Nantucket. Shodou okolností jeho jméno použil Gordon Bowker při zakládání celosvětového kávového řetězce.
Zdroj: https://tv.nova.cz/clanek/54322-zahada-bile-velryby-vedeli-jste-co-ma-spolecneho-s-kavarnou-starbucks
Až zajdete na kafe, vzpomeňte! (Pablo70)


Inspirací pro knihu byl Edmund Gardner, kapitán velrybářského škuneru z Nantucketu. V roce 1807 se jeho loď potopila po kolizi s hejnem vorvaňů. Později, roku 1816 byl těžce zraněn, když na jeho loď v Pacifiku zaútočila bílá velryba. Gardner se proslavil jako muž, který unikl pomstě bílé velryby. A protože ji námořníci zahlédli poblíž ostrova Mocha (vyslovuje se Moka), nazvali ji Mocha Dick. (LiberX)


Když jsem do DK vkládala vydání Bílé velryby z roku 1945 (Státní nakladatelství v Praze, Knihovna pro mládež SAD, svazek 67), výslovně jsem do anotace opsala z titulního listu, že "Přeložil a pro českou mládež upravil Arnošt Ondrůj". Někomu se ta informace asi nezamlouvala, tak jí z anotace odstranil. Proto jí vkládám sem, neboť považuji za zajímavé, že světová díla v minulosti byla - z různých, asi hlavně morálních či ideologických důvodů - upravována, a Bílá velryba vydaná v češtině v roce 1945 (šlo už o druhé vydání) byla zvláště upravována "pro českou mládež". Bylo by zajímavé vědět, v čem spočívaly ty úpravy a o co byla česká mládež vůči původní verzi ochuzena. (Koka)


Spevák Richard Melville Hall si zvolil meno Moby kvôli príbuzenskému vzťahu s autorom knihy. V originále sa totiž bielej veľrybe hovorilo "Moby Dick". (Marquis)


Ve svém komentáři cituji úryvek z článku Ludvíka Součka "Kapitán Achab a bílá velryba". Přikládám odkaz, je to zajímavé čtení:
http://www.matrix-2012.cz/index.php?option=com_content&;view=article&id=1097:ludvik-souek-kapitan-achab-a-bila-velryba&catid=58:ufo&Itemid=82 (Lector)


Ocenění knihy (1)

2017 - Cena Josefa Jungmanna


Související novinky (1)

Knižní novinky (6.11. - 19.11.)

07.11.2017


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.