Šógun zajímavosti

Šógun https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15387/bmid_sogun-KYG-15387.jpg 5 846 159

Asijská sága série

1. díl >

Šógun (Shogun) je román Jamese Clavella z roku 1975. Je chronologicky první knihou v cyklu Asijská sága od Jamese Clavella. Děj je zasazen do feudálního Japonska někdy kolem roku 1600 a podává fiktivní svědectví o vzestupu Tokugawy Iejasua k moci tak, jak je viděl anglický námořník John Blackthorne, jehož postava je volně založena na osudech skutečného trosečníka Williama Adamse.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Shogun , 1975


více info...

Zajímavosti (7)

Trailer nové adpatace:
https://1url.cz/MudUf
Kde a kdy? Disney+, 27.2.2024 (Lenka.Vílka)


Román Šógun výrazně ovlivnil znalosti západního světa o Japonské kultuře a historii a v době kdy se stal světovým bestsellerem zdvihl vlnu zájmu o ni. (Zlord Antiježíš)


Jamese Clavella k napsání Šóguna inspirovala zmínka o anglickém mořeplavci, který se stal v Japonsku samurajem, v učebnici dějepisu jeho dcery. Řeč byla o mořeplavci Williamu Adamsovi (viz. další zajímavosti). (Zlord Antiježíš)


Kniha je předlohou i pro muzikál s premiérou v roce 1990 na Broadway a dále interaktivní počítačové hry pro Macintosh a MS-DOS z roku 1989, na které autor okrajově spolupracoval. (Zlord Antiježíš)


Jméno lodi Erasmus (patron námořníků) je s největší pravděpodobností odvozeno od původního jména lodě De Liefde, holandské lodě, s kterou William Adams ztroskotal na pobřeží Japonska v roce 1600. Skutečný Erasmus byl přejmenován, aby se jeho jméno lépe hodilo ke jménům ostatních čtyř lodí, s nimiž vyplul z Holandska na expedici v roce 1598. (zdroj: http://cs.wikipedia.org) (Zlord Antiježíš)


Postava námořníka Johna Blackthornea je volně založena na osudech skutečného trosečníka, mořeplavce Williama Adamse, prvního Angličana který doplul k japonským ostrovům. (Zlord Antiježíš)


V roce 1980 byla podle románu natočena devítihodinová televizní minisérie Šógun. (Zlord Antiježíš)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.