Absolone, Absolone! zajímavosti

Absolone, Absolone! https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23116/bmid_absolone-absolone-4wT-23116.jpeg 4 54 17

Faulknerův vrcholný román popisující drama jižanského rodu Sutpenů, jehož zakladatel, bílý nuzák Thomas, se vyšvihne mezi bělošskou aristokracii bohatých plantážníků, ale zavržením syna-míšence vyvolá řadu tragických událostí, pod jejichž tíhou hyne celý rod. Příběh je vyprávěn několika vypravěči, z nichž každý zná jen část pravdy a vnáší do děje svůj osobitý pohled, odehrává se v několika rovinách, v přítomném i minulém čase a rozvíjí se v složitý, hrůzný, ale i reálný obraz života na americkém Jihu v časovém rozpětí téměř sta let, kdy děsivé drama otrokářské minulosti znovu a znovu nahlodává přítomnost. Pro snazší orientaci v spletitosti postav a děje připojil autor chronologii událostí a genealogii. Přebal a vazbu navrhl Václav Sivko s použitím fotografie J. V. Kolka. Graficky upravil Jan Wild.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Absalom, Absalom! , 1936


více info...

Zajímavosti (2)

Původní anglická verze románu obsahuje daleko více jednoznačných biblických odkazů než český překlad. Vysvětlením je, že překlad byl pořízen začátkem padesátých let v silně ideologickém sekulárním Československu. (m4xp4yn3)


Podľa Guinessovej knihy rekordov 1983 je "Najdlhšia veta v literatúre" veta z Absolone, Absolone! obsahujúca 1288 slov. (tikalok)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.