1984 zajímavosti

1984 https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29448/bmid_1984-IuR-29448.jpg 5 11587 1613

Winston Smith žije v Oceánii, jedné ze tří velmocí, které existují v Orwellově antiutopickém světě. V této zemi vládne svou neomezenou mocí Strana, v jejímž čele stojí (snad) imaginární postava Velkého bratra. Velký bratr tě sleduje! Heslo, které občané Oceánie spatřují mnohokrát denně na plakátech s údajnou podobiznou Velkého bratra v nadživotní velikosti. Ve Winstonově bytě, stejně jako v bytech ostatních členů Strany a na veřejných prostranstvích, jsou umístěny obrazovky, které nepřetržitě sledují veškeré dění ve svém dosahu. Záznamy obrazovek sledují příslušníci Ideopolicie, kteří se snaží odhalit jakýkoliv zločin proti Straně (ideozločin). Jedinými občany, kteří nejsou tak důsledně sledování, zůstávájí dělníci – proléti. Jejich životní podmínky jsou ale tak bídné, že opravdu nemají myšlenky na nějaký ideozločin. Navíc jsou dokonale ovládáni stranickou propagandou a slepě věří smyšleným úspěchům, které se dozví z obrazovky.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Levné knihy
Originální název:

Nineteen Eighty-Four , 1949


více info...

Zajímavosti (29)

V roce 2021 byla vydána audio kniha dokonce ve třech samostatných verzích. První načetl Vasil Fridrich, druhou načetli Jan Vondráček, Jaromír Meduna a Jitka Moučková. Tu třetí David Novotný a Zbyšek Horák. (lioncel)


V roce 2007 nově vyšlo i v audio verzi, načetl Pavel Novotný. (lioncel)


Poprvé vyšlo v audio verzi v roce 1991, načetla Radka Malá. V témže roce byla natočena i rozhlasová dramatizace s interprety: Boris Rösner, Jiří Ornest, Rudolf Hrušínský st., Josef Červinka, Josef Vinklář, Luděk Munzar, Veronika Freimanová, Dana Syslová a další. (lioncel)


Jan Zábrana ve svých denících píše:
Můj odhad je, že k totální bitvě o vládu nad zeměkoulí - a budou ji muset podstoupit i s rizikem zničení planety - musí nevyhnutelně dojít kolem roku 1985, nejpozději do roku 1990.
.. (zkráceno)
Vyhlídky v žádném případě nejsou žádné. Nikdy jsem se politickým věštěním a prorokováním nezabýval, ale v posledních letech věci takhle vidím. Jasně a neodvratně. Tedy Orwell. Trochu jinak, se změnami v detailech a nepodstatných podrobnostech, ale Orwell.
(23. listopadu 1976, 3 hodiny 45 minut v noci)

https://www.databazeknih.cz/knihy/cely-zivot-vybor-z-deniku-1948-1984-11326 (elfos)


Připojuji odkaz na recenzi Zamjatinovy knihy "My", která byla Orwellovi inspirací pro napsání "1984". Tu recenzi sepsal sám Orwell:
http://orwell.ru/library/reviews/zamyatin/english/e_zamy (Lector)


Fotka "Víťazný Február - oslavy na Stalinovom námestí v Bratislave" z archivov TASR vyzera ako ilustracia z knizky 1984.
http://www.vtedy.sk/galeria/1945?currentPhoto=45 (andrej0867)


Z tohoto románu pochází také rčení "dva plus dva rovná se pět" a předpokládá se, že ilustruje snahu Sovětského svazu dosáhnout pětiletku za čtyři roky. (ddkk)


Mapa Orwellova světa:
http://www.openculture.com/2018/01/a-map-of-george-orwells-1984.html (Lector)


Kniha je zahrnuta to tzv.povinné četby (SeverusSnape)


Slavný román se dostal na první místo nejprodávanějších knih internetového obchodu Amazon poté, co poradkyně Amerického prezidenta Trumpa - Kellyanne Conwayová označila lež o návštěvnosti na inauguraci za „alternativní fakta“. Obrovský zájem o klasické dílo překvapil i nakladatele Penguin, který musel rychle zareagovat a oznámit, že naplánoval dotisk 75 tisíc vydání. (BarryBlack)


Kniha, nebo spíš její postava, tedy Winston Smith, je námětem také stejnojmenné písně od Michala Hrůzy. (slajd)


V roce 1998 byl titul zařazen mezi 100 knih, které měly největší vliv na společnost. (chaera)


Velký bratr se stal symbolem porušování soukromí nejrůznějšími institucemi i jednotlivci. (chaera)


V roce 2002 byl natočen film Equilibrium (režie Kurt Wimmer) s Christianem Balem v hlavní roli. Ačkoli román 1984 nebyl oficiálně předlohou pro film, tak jeho motivy, děj i některé detaily jsou mu až nápadně podobné. (chaera)


Novela měla velký kulturní dopad i na hudbu - Van Halen, Eurythmics nebo Rick Wakeman vydali alba s názvem 1984. Řada interpretů nazpívala písně odkazující na knihu - David Bowie, Clash, Muse, Judas Priest, Offspring nebo Radiohead. (chaera)


Román byl poprvé publikován 8. června 1949 v Londýně nakladatelstvím Secker and Warburg (chaera)


Ústřední heslo oficiální ideologie Oceánie tzv. Angsoc zní: Válka je mír, svoboda je otroctví, nevědomost je síla. (chaera)


Kniha byla inspirací českému pořadu Big Brother (chaera)


Román 1984 George Orwella se stal symbolem protestů v Thajsku v roce 2014. The Bangkok Post napsal, že bylo policií ukončeno veřejné promítání filmu 1984, skupinky protestujících čtou na veřejných místech knihu a různě se objevují plakáty s nápisem "Thailand 1984". (Neenah)


Americká punk rocková skupina Anti-Flag přímo odkazuje na knihu v písni „Welcome to 1984“. (Kmotr99)


Po skandálu špehování NSA zveřejněném Edwardem Snowdenem prodej knihy rekordně stoupl. (Kmotr99)


Názorné videoshrnutí a krátké zamyšlení nad knihou přístupné skutečně širokým vrstvám vyšlo nedávno v rámci čtyřminutového "naučného" cyklu Thug notes (USA), s českými titulky ke shlédnutí zde http://www.videacesky.cz/skece/bichle-1984 (VIDEO OBSAHUJE SPOILERY!). (Dáma s hrnstjm)


http://afinabul.blog.cz/1306/prodej-orwellova-romanu-1984-stoupl-o-7000 (zahadum)


George Orwell pojmenoval román 1984 pracovně „Poslední člověk v Evropě". (vhojta)


V Československu vznikal překlad na přelomu let 1983/4 - tedy prakticky 40 let po vydání originálu. Překlad byl přísně utajován a rozdělen mezi několik undergroundových nadšenců. Jeden z překladatelů se nechal slyšet, že při překladu zažíval pocity velmi podobné úryvkům z knihy. (vhojta)


V roce 1984 investovala firma Apple přes 1 milion dolarů do reklamy, která byla inspirovaná filmem a knihou 1984. Firma prý zaznamenala zvýšenou poptávku. (vhojta)


Kniha se dočkala několika filmových adaptací. Za zmínku stojí například stejnojmenný film 1984, nebo Brazil od režiséra Terryho Gilliama. (vhojta)


Časopis TIME zařadil 1984 mezi stovku nejvlivnějších knih od roku 1923. (vhojta)


Právě z této knihy pochází známý výrok „Velký bratr (Big brother) tě sleduje!“ (vhojta)