100 fotografií, které změnily svět zajímavosti

100 fotografií, které změnily svět https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351641/bmid_100-fotografii-ktere-zmenily-svet-wgU-351641.jpg 4 19 5

Fotografie se staly nedílnou součástí toho, jak nahlížíme na současné celospolečenské události. Ttao kniha je oslavou fotografie, obsahuje snímky, které zachycují významné historické okamžiky – od prvního letu bratří Wrightů až po okamžik, kdy byla otevřena Tutanchamonova hrobka. Fotografie slouží nejen jako kronika významných historických událostí, ale také jako prostředek ke změně názorů veřejnosti na události, které se dějí kolem nás. Tato kniha zachycuje některé z nejvýznamnějších osobností a nezapomenutelné momenty 20. století, mezi něž patří: atomový hřib v Nagasaki, vietnamská dívka popálená napalmem, první muž na Měsíci, muž před tanky na náměstí Nebeského kldu a mnoho dalších. Každá fotografie je doprovázena podrobným textem, který snímek zasazuje do historického kontextu a vysvětluje motivaci fotografova rozhodnutí vyfotit právě tento moment. Kniha je ideálním dárkem pro každého, kdo se zajímá o historii nebo prostě jen miluje fotografování.... celý text

Žánr:
Obrazové publikace , Historie

Vydáno: , Omega
Originální název:

The 100 Photographs that changed the World , 2016


více info...

Zajímavosti (1)

Práce byla rozdělena do čtyř hlavních kapitol se třemi průvodními podkapitolami:

Hlavní části jsou: Umění (soustředí se na fotografický vývoj v celém 19. století a jeho pozdější uplatnění na kulturu); Společnost (obrázky okamžiků, které ovlivnily veřejnost, kterou seznamovaly s politickými, sociálními, kulturními, sociálními a společenskými otázkami); Války (stěžejní okamžiky spojené s konflikty a násilím) a Věda a Technika (zachycuje technologické triumfy, prohry i hrůzy).

Tři podkapitoly nesou názvy: Fotografické umění (rané práce umělců, jejichž hlavním médiem byla fotografie); Fotografická manipulace (nechvalně známé podvody spáchané pomocí fotografií) a Stop akce (fotografie, které jsou de facto převzaty z filmu).

Některé z fotografií se ztotožňují s větší akcí, jako například Wongova fotografie z roku 1937 plačícího osamoceného dítěte na zdemolovaném vlakovém nádraží o „Krvavé sobotě“ během bitvy o Šanghaj jako jeden zástupce bombardování Šanghaje. Další fotografie jsou vyňaty z velkých historických sbírek, jako jsou průlomové snímky Rogera Fentona a Alexandra Gardnera z Krymské války a Americké občanské války. Do sbírky byla zařazena také pohybová vysokorychlostní fotografie Eadwearda Muybridge.

V knize je také dílo z jedné nejslavnější reklamní kampaně Oliviera Toscaniho postavené na fotografii, kterou pořídila Therese Frare. Portrét Davida Kirbyho umírajícího na AIDS jak leží na nemocničním lůžku obklopen svými truchlícími příbuznými. Obrázek je sporný kvůli své podobnosti s pietou a tudíž použití tohoto snímku pro reklamu na prodej oblečení je prý využitím lidské oběti, i když rodina Kirbyho uvedla, že toto povolila a že to pomohlo zvýšit povědomí o nemoci AIDS.

(zdroj wikipedie) (majáček)


Ocenění knihy (0)

Zatím zde není žádné ocenění.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.

Štítky knihy

20. století černobílé fotografie

Kniha 100 fotografií, které změnily svět je v

Právě čtených1x
Přečtených26x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce9x
Chystám se číst17x
Chci si koupit10x