Josef Staněk

česká, 1926

Populární knihy

/ všech 10 knih

Nové komentáře u autorových knih

Ukrojte si u nás Ukrojte si u nás

Prokousat se knihou mi dalo zabrat, protože je psána popisným stylem z dob reálného socialismu, kdy středobodem zeměkoule byl Sovětský svaz. Zcela v ní chybí fotografie a technické nákresy mlýnů aj. zařízení. Zajímavá byla jenom kapitola Chléb v moudrosti lidu obsahující přísloví a rčení o chlebu a částečně i recepty na konci knihy. Zbytek knihy je poskládán z drobtů z historie + neustále se opakuje hlad prostého lidu + vykořisťování ze strany kapitalistů (tj. drobných živnostníků-pekařů, trhovců a statkářů) + historie boje pekařských dělníků za osvobození.... celý text
KnihovniceVěra


Ukrojte si u nás Ukrojte si u nás

velmi fundovaně zpracované netradiční téma
los


Blahoslavený sládek Blahoslavený sládek

Upřímně, po prvním nadšení se dostavilo určité zklamání. Místy jsem se totiž dost divil a občas i poněkud nudil. Autor knihu řadí tématicky, takže se k některým věcem vyjadřuje opakovaně na různých místech, přesto má tendenci líčit své "dějiny piva" chronologicky, ovšem zároveň někdy skáče jako zajíc z jednoho období do druhého a pouze poučený čtenář si uvědomí, že v textu najednou "chybí" dobrých tři sta let, případně, že se se někdy zaměňuje příčina a důsledek a dokument ze 16. století se bez mrknutí oka řadí za dokument ze století 17, přestože byl evidentně jejich sled zcela opačný. Specialitkou jsou také vzájemně si odporující tvrzení, často dokonce obsažená ve dvou bezprostředně následujících větách, případně tvrzení vysloveně zmatená a zavádějící... Zkrátka, jako zdroj informací to není k zahození, čte se to rozmarně a místy je to i dost vtipné, ale je třeba přitom pamatovat na to, že je to taková "hrubě neutříděná sbírka výstřižků" ze starých pivních a pivovarnických knih a časopisů... Celkový dojem: 70%, ovšem jen, vezmi-li v potaz lahůdkové grafické a knihařské provedení druhého vydání od nakladatelství Paseka. PS: Úvodní svazek knihy "Sláva a zánik starých pražských pivovarů" obsahuje lépe utříděný a faktograficky věcnější a přesnější text.... celý text
Sandik



Blahoslavený sládek Blahoslavený sládek

Náhodou, moc pěkné pohodové čtení pro pivní nadšence.
pavel9036


Ukrojte si u nás Ukrojte si u nás

Chleba asi každý z nás má spojený s denní stravou, připravovaný u snídaně, svačiny nebo večere. S tím, jak se člověk vyvíjel a poznával druhy trav, způsoby opracování obilnin, začal zušlechťovat a pěstovat mnoho druhů zrn od pšenice, žita, ječmene, prosa, čekanky. Kniha odráží prostřednictvím "božího daru" jak se mu v minulosti říkávalo, lidské dějiny. Myslím si, že od prvních komunit v pravěku, přes dobu formování společnosti v 6.-7. věku na našem území, používal se k mletí kamenný strojek (dvě části kamene přiléhající k sobě, kdy se o sobe třeli a pomocí dírky se sypalo rozdrcené obilí), středověké a raněnovověké mletí ve větrných a vodních mlýnek až po dnešní moderní stroje, poháněné na elektrický proud, dostáváme chléb v rozdílných tvarech, chutí a kvalitě na pulty supermárketů. Autor velmi odborně vypráví o přípravách chleba, lidských osudech spojenými s tímto pekařským výtvorem, poodkrývá nám roušku lidského myšlení, kdy samozřejme už pekaři v 15.-16. věku šidili složení chleba, přidávali modrou skalici na dotvoření celkové chuti, tím de-facto zhoršovali kvalitní zpracování potraviny v lidském těle. Co bylo možná horší, v období válek, hladomoru a živelných katastrof, kdy venkovský lid strádal, nacházel suroviny ne v obilninách (nebylo dostatek, vojáci většinu zabrali), nezbývalo než jíst bylinky, mechy, lišejníky, pomlete dřeviny, které přidávaly do vody a zpracovávali boží dárek. Asi se každý z nás se dovtípí, jaké měli stravovací obtíže a co poté museli vytrpět. Kniha je dobrým průvodcem, pro ty, kteří mají blízko nejen lidské stravě ale i pro ty, kdož se chtějí dozvědět něco o svých předcích. Neboť z myšlení a jednání poznáme jací doopravdy jsme. Přečetl jsem si názor uživatelky Danafantom a nezhledal jsem v knize něco takového, že by inklinovala k sociliastickému hlásání myšlenek.... celý text
PatrikDi