Ztracené vzpomínky

recenze

Prokletí hrobky (2022) 5 z 5 / a.k
Prokletí hrobky

Evelyn (Eve) Beauchampová měla úchvatný život, milující rodinu i manžela a osobně se podílela na odhalení největšího archeologického nálezu - otevření pohřební komory faraóna Tutanchamona v Údolí králů. Teď se může stát, že na vše zapomene.

Eve je dcerou hraběte z Carnarvonu, egyptologa George Herberta. Právě on byl mecenášem slavného Howarda Cartera, kterému se podařilo v roce 1922 nalézt největší z archeologických pokladů. Eve s otcem a Carterem byli prvními lidmi, kteří po mnoha stoletích vstoupili do hrobky slavného Tutanchamona.

Píše se rok 1972 a sedmdesátiletá Eve se zotavuje po mrtvici. Má za sebou už několik podobných příhod a vždy se dokázala plně uzdravit. Záchvaty se ale zhoršují a paměť kamsi odešla. Po boku milujícího manžela soustředí veškeré své síly, aby se zase brzy vrátila do života i se svými vzpomínkami. Důležité je to také pro egyptoložku dr. Anu Mansourovou, která Eve vyhledá s prosbou o pomoc objasnit nesrovnalosti okolo nálezu Tutanchamovy hrobky.

V románu se střídají dvě časové osy. Zatímco v první se Eve vypořádává se svým zdravotním handicapem jako seniorka, ve druhé časové lince se odkrývá Eveino mládí a její velké archeologické dobrodružství. Návraty do minulosti jsou Eveinými objevovanými vzpomínkami, myšlenkami a vypravováním.

S Eve se vracíme do 20. let minulého století. Ráda jezdí na koni, velmi dobře se orientuje v historii, největším jejím snem je stát se archeoložkou. Dokonce slaví úspěch vlastním nálezem. Doba a hlavně Eveina matka si žádá ústupky z dceřina divošského chování. Eve by měla zaujmout roli mladé kultivované dámy, která se dobře vdá. Musí proto vyměnit uvolněnou atmosféru setkávání omladiny a své zájmy za nabubřelost formálních akcí probíhající společenské sezony. Světlým okamžikem je její první setkáním s budoucím manželem Brogravem.

Autorce se podařilo napsat velmi zdařilý příběh, postavený na skutečných historických postavách a událostech. Milovníci starých egyptských záhad si přijdou na své. Důležitou roli tady totiž hraje dávná Tutanchamonova kletba. Po otevření faraónovy hrobky má postihnout smrt všechny, kteří se do ní odvážili vkročit. Vliv starověkého prokletí se prolíná stránkami příběhu. Nemenší úlohu tady má milostný příběh Eve a Brograveho, plný pochopení, empatie, ohleduplnosti a lásky. Eve se sice nestala archeoložkou, ale po boku svého úspěšného muže prožila aktivní život, ve kterém plně využívala svou osobnost i schopnosti, měla rodinu a domov, který milovala.

V průběhu vyprávění se vyskytnout bílá místa, která Eveina ztracená paměť nedokáže odhalit. A tak tu spolu s hlavní hrdinkou budete pátrat po ztracených egyptských artefaktech a střežit jedno dávné tajemství.

Nečekejte ale čistě jen egyptské dobrodružství. Veliký prostor zde má především Evein životní příběh po boku empatického muže a odehrává se převážně v Evropě.

Příznivci beletristických životopisů, kde se prolíná fikce se skutečností, si přijdou na své. Velmi zdařilý příběh s emotivním koncem, kterému nelze nic vytknout. Pěkné to bylo čtení.

Komentáře (0)

Přidat komentář