Ztracená důvěra a neviditelná bolest.

recenze

Medúzy (2025)
/ zuzi.cte
Obálka knihy Medúzy

Ve své debutové knize Srpny nás autor seznamuje s těžkým tématem gaslighting a ani v této knize neopustil těžké téma. Zde nám představuje, jaké to je žít s chronickou bolestí a chronickou nemocí a o tom, jak se k těmto věcem stavíme.

Kniha vypráví o dvou ženách a jejich přátelství. Je to psychologický román, ale zároveň i thriller.

Na začátku knihy jedna z kamarádek zmizí a my sledujeme co vše to ovlivní.
Autor propojuje dvě linky: jedna je detektivní — co se stalo, kam zmizela kamarádka, kdo za to může a druhá — boj s chronickou bolestí, s lékařským bagatelizováním, s bezmocí.

Musím říct, že jejich kamarádství mi přišlo docela toxické. V jednu chvíli jsem si říkala, „to je od ní hezké“ a za chvíli „no to je potvora, takovou kamarádku bych teda nechtěla“. Ale pak nad tím začnete přemýšlet, zda jejich kamarádství ovlivňuje chronická bolest a chronická nemoc jedné z nich. A jak byste se zachovali vy.

Když víte, že autor čerpá ze své vlastní zkušenosti a ze zkušenosti svých blízkých, takže zkušenosti s lékaři a lékařkami nejsou úplně fiktivní, tak tento příběh vnímáte o to silněji.

„Medúzy“ nám připomínají, že to, co nevidíme, není nutně méně důležité. A že mlčení, lhostejnost nebo nedostatečná empatie může ublížit víc než cokoli jiného.

Kniha je napínavá, ale neodpoví na všechny otázky. V této knize narazíte na krimi, ne/přátelství, frustraci z nepochopení, ne/pomoc lékařství, řeckou mytologii i na biologii. Bohužel mi postavy nepřirostly k srdci, neměla jsem s kým sympatizovat. Jejich motivace a vztah působily rozostřeně.

Obálka knihy Medúzy Medúzy Jakub Stanjura

Pronikavý psychologický román o konci přátelství, vině a chronické bolesti. Když vypravěčka románu dorazí do bytu své nejbližší přítelkyně a najde na zemi kaluže krve, udělá něco nečekaného. Hrůzný nález nenahlásí a po kamarádc... více

Komentáře (0)

Zavřít