Zohavené mrtvoly v temném Madridu

recenze

Obřad (2023) 5 z 5 / LukBook
Obřad

Knihu Obřad napsala pod kolektivním pseudonymem Carmen Mola hned trojice španělských spisovatelů. V tomto napínavém thrilleru není nouze o hodně drsné vraždy, ale i zajímavé ústřední postavy.

V Madridu je jednoho dne nalezena mrtvá žena ve svatebních šatech. Zemřela opravdu krutým způsobem a během vyšetřování navíc policisté zjistí, že před sedmi lety se odehrála hodně podobná vražda. Její pachatel ovšem sedí za mřížemi. Máme tu tedy jeho napodobitele nebo se justice dopustila obrovského omylu? Hlavním cílem vyšetřovatelů ovšem bude najít současného vraha dřív, než se objeví další mrtvola.

Musím říct, že ke španělským detektivkám nebo thrillerům se tak často nedostávám. Často zabrousím do Francie, někdy do Británie nebo na sever. Temná tvář slunného Madridu mi ovšem prozatím nebyla odhalena. Až nyní. A jednalo se o velice zajímavý čtenářský zážitek, při němž mě mrazilo v zádech a s nadšením jsem očekával, jak to celé dopadne.

Ústřední hrdinkou je zejména vyšetřovatelka Elena z elitního policejního orgánu OAP. No není to na první dobrou zrovna sympatická žena. Je dost drsná, ráda popíjí, obklopena tajemstvími minulosti. Rozhodně to tedy je pozoruhodná postava, nemusí však každému sednout. Jako třeba její kolegyně Cheska, která je většinou ještě protivnější.

Mezi pány je tu policista Zárate, na začátku pracující pro místní okrsek. Dostane se ovšem k případu a začne na něm v rámci OAP spolupracovat. I on je tak trochu podivný a rovněž na jeho bedrech tušíme nějaké neodhalené věci. Takže spojení jeho s Elenou je dostatečně komplikované.

Případ se nese v duchu drsnější detektivky, místy s thrillerovými přesahy. Těšte se na důkladné vyšetřování, ale i pohledy do minulosti, které nebudou zrovna příjemná. Vlastně celkově je kniha postavena na poměrně velké brutalitě. Samozřejmě hlavně díky vrahovi, jenž je dostatečně vyšinutý.

Autoři zápletku slušně zamotali a postupem času vám předkládají nějaké ty falešné stopy, mění podezřelé a přicházejí se zvraty. Dění mě vlastně po většinu doby bavilo, kapitoly nejsou nijak extrémně dlouhé a vše je sázeno na čtenářský zážitek.

Vyvrcholení celého příběhu je potom akční a dramatické, ale zároveň v něm najdete otázky slibující budoucí pokračování. Případ vraha nevěst byl sice uzavřen, ovšem v pozadí se rýsuje dlouhodobější konflikt. Čtenář tak bude dostatečně nabuzen k tomu, aby si nenechal další knihy autorů utéct.

Obřad je vlastně thriller podle mého gusta. Dostatečně drsný, s pozoruhodnými postavami, několika zvraty a odbočkami. I nějaká ta počáteční láska se tu rozjíždí, i když těžké říct, jak nakonec dopadne. Romantiku tu nečekejte, všechno se odehrává spíše v temnějším duchu. Ale tak to my čtenáři tohoto žánru přeci máme rádi, ne?

Komentáře (0)

Přidat komentář