Známe životy svých rodičů?

recenze

Tiché roky (2019) 4 z 5 / Knížkárna
Tiché roky

Kniha vypráví o rodině, nepříjemném a zamlklém otci Svatoplukovi, zvídavé dceři Bohdaně a Běle, otcově druhé manželce.

Vše začíná tím, že umírající babička osloví Bohdanu jménem Blanka. Protože Bohdana nechce uvěřit tomu, že to byla jen náhoda a omyl, jak jí tvrdí otec, začne pátrat po původu tohoto přeřeknutí.

V průběhu knihy se díky pohledu do minulosti, ve které probíhá shrnutí a popis Svatoplukova života, dozvídáme pravý důvod toho, proč babička Bohdanu oslovila jiným jménem a že Svatopluk nebyl vždy tak nepříjemný. Jeho sny o životě rozplynuly jako pára nad hrncem a Svatopluka to bohužel naprosto zdrtilo.

Postava Bohdany se v průběhu celé knihy krásně rozvíjí. Začíná chápat, že ne vždy je vše takové, jaké to chceme mít a že současná povaha jejího otce je primárně zformovaná jeho životním zklamáním. Charaktery postav se mění a vy díky nahlédnutí do minulosti porozumíte souvislostem jejich chování. Bohužel i vidíte to, ať si naplánujte cokoliv, výsledkem si nikdy nemůžete být jistí.

Poutavě sepsána historie jedné rodiny, která vás možná donutí zeptat se sama sebe, jestli vůbec znáte životy vašich rodičů. Mornštajnová prostě umí čtenáře naprosto pohltit. Nebo alespoň u mne se jí to daří lépe než skvěle.

Komentáře (0)

Přidat komentář