Životní příběh Autumn a Finnyho

recenze

Kdyby zůstal se mnou (2024) 1 z 5 / Kikina182
Kdyby zůstal se mnou

Kniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce s @knihkupectvi_luxor za účelem recenze. #spoluprace

Autumn a Finny byli od dětství nejlepší kamarádi, ale s postupem času se začali odcizovat. Došlo to tak daleko, že nebýt přátelství jejich matek, nejspíš by spolu ani nepromluvili. Jenže ať už to navenek vypadá jakkoli, Autumn rozhodne není lhostejný. Otázkou je, co se svými pocity udělá. A jestli už na to není náhodou příliš pozdě…

Autorka má čtivý styl psaní, který rychle ubíhá. Částečně nejspíš i díky tomu, že je kniha rozdělena na hodně krátkých kapitol, které jsou dělené ještě na kratší úseky a příběh se tak čte pocitově rychleji.
Příběh vlastně vypráví příběh Autumn a zároveň mapuje její vztah s Finnem od úplného dětství. Největší prostor je však věnován době, kterou strávila na střední škole. A musím bohužel říct, že mi to nesedlo. Jednak jsem čekala něco úplně jiného a pak se nepovedlo zpracování příběhu.

V knize se vlastně vůbec nic neděje. Je to zkrátka popis typických čtyř let na střední s dost netypickou hrdinkou. Kdyby to ve mně vyvolalo aspoň nějaké emoce, asi bych nic nenamítala, ale to se bohužel nestalo. Za mě to bylo neskutečně nudné.

Chvíli jsem myslela, že příběh zachrání konec. Autorka měla našlápnuto na takovou krásnou hořkou tečku, která by celému příběhu dodala hluboký, skoro až filozofický podtext. Nakonec ale hodila zpátečku, k čemuž bohužel směřovala celou dobu, a urychleně to celé změnila na hořko-sladký konec, který k příběhu nesedí.

Bohužel nejsem nadšená ani z postav. Stejně jako příběhu jim chyběla hloubka. Ale v porovnání s hlavní hrdinkou je asi dobře, že jsem neměla možnost nahlédnout do jejich mysli. Autumn se chovala, jako kdyby se zasekla někde ve fázi mezi dítětem toužícím po pozornosti a problémovým teenagerem. Lezla mi zkrátka na nervy od začátku do konce.

Od knihy Kdyby zůstal se mnou jsem měla velká očekávání, ale ve výsledku jsem trpce zklamaná. Na knize se mi vlastně vyloženě líbí jen začátek a konec před úplným koncem. Námět tedy dobrý, ale zpracování za mě bohužel ne.

Kdyby zůstal se mnou Kdyby zůstal se mnou Laura Nowlin

Autumn a Finny bývali nerozluční. Jenže pak se něco změnilo – možná oni sami. Dospěli do bodu, kdy se víceméně snaží jeden druhého ignorovat. Autumn má svou úzkou skupinku kamarádů a přítele Jamieho. Finny se stal ve škole oblíben... více

Komentáře (0)