Život za špatnou radu

recenze

Není jako ty (2022) 4 z 5 / Lena91
Není jako ty

Kdo by v dnešním světě internetu neznal sociální sítě a fenomén Instagramu, kde každý může sdílet fotky a videa ze svých životů a sbírat tak počty sledujících a třeba se tím i živit. Tento svět přibližuje ve své prvotině s názvem Není jako ty britská autorská dvojice Collette Lyons a Paul Vlitos píšící pod pseudonymem Ellery Lloyd.
Hlavní hrdinkou tohoto psychothrilleru, jak autoři své dílo označují, je ambiciózní Emmy Jacksonová. Dvojnásobná maminka, blogerka a někdější redaktorka módního časopisu, která si, ač původně to nebylo v plánu, založila na svém mateřství byznys. Svět instagramu, každodenního sdílení všech rodinných událostí, předem natočených videí, to je svět tzv. @mamybezobalu. Mámy, která ačkoliv má doma prakticky vše ideální, dodává ostatním maminkám a ženám pocit, že to má úplně stejně, že s nimi soucítí a sdílí s nimi možnosti, jak své potíže či trápení vyřešit. Tak si Emmy na svém IG účtu získala přes milion sledujících, z nichž někteří ji milují a někteří zase nenávidí. Zkrátka její profil živí nejen ji a děti, ale i manžela Dana, spisovatele, který už dlouho nic nenapsal.
Velká část knihy je věnována právě popisu, jak funguje tak velká spolupráce s Instagramem, s firmami, kterým děláte reklamu. O tom, jak je populární instamateřství a co vše to obnáší. Od různých meetingů, reklamních spotů, odepisování, každodenního focení a vymýšlení komentářů. Tady se autoři opravdu vyřádili do detailu. Vše je popsáno s takovým citem pro detail, jako by autoři sami měli nějaký takový profil. Na můj vkus toho možná je až příliš, protože opravdu jsem očekávala nějaké prvky psychothrilleru a zatím to opravdu byl spíš takový instaromán pro matky. Avšak je patrné, že si toho možná autoři byli vědomi, proto také do příjemného střídání dvou perspektiv – pohled Emmy a pohled Dana, vsouvají kurzívou psané vsuvky nějaké třetí osoby, která se chce Emmy mstít a něco na ni chystá. Ačkoliv jsou tam patrné náznaky, dlouho není úplně jasné, o co té osobě jde, ale v momentě kdy to zjistíte, vás úplně zamrazí, možná polije pot. V tu chvíli knihu prostě nelze odložit, protože prostě musíte vědět, zda je ta osoba opravdu schopná a natolik bezcitná, aby svůj plán zrealizovala.
Není jako ty je určitě kniha s neotřelým motivem, která zaujme už na první pohled mnoho čtenářů jen tím prostředím Instagramu. Pokud čekáte děsivý thriller, opravdu se dočkáte až ke konci knihy, avšak stojí to za to. Úplně jsem tajila dech a musela se podělit o své dojmy s manželem. Je neuvěřitelné, a je potřeba si to uvědomit, kam až může tohle sdílení s extrémně velkou komunitou sledujících zajít. A ač třeba pro mě Emmy nebyla úplně sympatickou postavou, to spíše její manžel, který na vše pohlížel trochu s despektem, stejně jsem se do ní na konci dokázala vžít a fandit jí.
Chápu, že každému tato kniha nemusí sedět, ale mě osobně se ve finále moc líbila, byla čtivá, konec mrazivý a já nemůžu jinak než doporučit.

Děkuji nakladatelství MOBA za recenzní výtisk a skvělé čtení.

Komentáře (0)

Přidat komentář