Život v nacistické Evropě

recenze

Život za nacistické okupace: Zápas o přežití za druhé světové války (2021) 5 z 5 / LukBook
Život za nacistické okupace: Zápas o přežití za druhé světové války

Život za nacistické okupace rozhodně nebyl jednoduchý. O tom vás ve své nejnovější knize přesvědčí britský novinář a spisovatel Paul Roland, který má na svém kontě již devět česky přeložených knih o druhé světové válce. Vychází pod značkou Universum.

V této publikaci se nedozvíte příliš mnoho o koncentračních a vyhlazovacích táborech, které jsou zřejmě nejpropíranějším tématem okolo druhé světové války. Autor se totiž tentokrát rozhodl zaměřit na situace v okupovaných zemích napříč celou Evropou, přičemž dává důraz na restrikce vůči obyvatelům, ale hodně se věnuje i samotnému protinacistickému odboji.

Obsah je rozdělen do kapitol, které vycházejí z časové posloupnosti, jak nacisté postupně obsazovali evropské státy. Úvod je tedy věnován Porýní, Rakousku a samozřejmě i Československu. Už z první kapitoly vám bude jasné, jakým směrem se bude celá kniha ubírat. Čtenář většinou sleduje příchod nacistů a reakci zdejších obyvatel.

Zatímco chování nacistů a jejich restrikce se často opakovaly, přístup jednotlivých vlád i ostatních obyvatel se často výrazně lišil. Zejména u druhé skupiny lidí se vždycky objevilo podstatné množství těch, kteří si nechtěli nechat líbit takovéto příkoří, a i přes ohrožení na životech se vzepřeli daleko větší moci. Bohužel za to mnoho z nich zaplatilo nejvyšší cenu.

Okolnosti okolo proměny Československa v Protektorát Čechy a Morava a Slovenský stát jsou všeobecně známé, ale možná že v dalších kapitolách zjistíte řadu zajímavých informací, které vám rozšíří obzory.
Jednou z nejpostiženějších zemí bylo samozřejmě Polsko, na jehož území se ostatně nacházel nejvíce nechvalně proslulý vyhlazovací tábor Osvětim. Postupně se ovšem budete mít možnost podívat i do Norska, Dánska, Lucemburska, Belgie, Nizozemí, Francie, Británie a Normanských ostrovů, Maďarska, Bulharska, Řecka či Ukrajiny. Uff, velký počet států, které se staly součástí jedné části koloběhu dějin 20. století.

Jak už jsme se zmínili, dozvíte se, co všechno museli obyvatelé jednotlivých zemí snášet, jaké měli zákazy, kde docházelo k transportům židů či jiných sort lidí. Zároveň se ovšem vždycky připojuje i příběh o těch nejodvážnějších se silným srdcem, kteří bojovali o vše. Zlo prostě musí vyvážit i nějaké to dobro.

Dojde na citace z knih, vzpomínky pamětníků, ale i popis určitých specifik, které jednotlivé země měly. Do toho přicházejí i další témata jako jsou třeba vztahy a sbližování se okupantů s ženami. Závěrečná část je potom hodně věnována židovskému odporu a povstáním v ghettech.

Celý obsah je rozdělen do celkem 7 velkých oddílů, v nichž se nachází ještě větší množství částí a podkapitolek. Jednotlivé texty jsou tak nakonec poměrně krátké, velice rychle se mění náměty, situace a místa. Díky tomu je kniha opravdu čtivá a plná zajímavých informací.

Jedná se o nadmíru komplexní pohled na dění napříč nacismem postiženou Evropou. A kniha vlastně navazuje na autorovu předchozí tvorbu, protože k ní patří i tituly Židovský odboj nebo Život ve třetí říši. Zjistíte, že některé krajiny dokonce více spolupracovali, aby se tím pokusili zabránit krveprolití. Bohužel jim to často příliš nepomohlo.

Druhá světová válka a putování Hitlera napříč naším kontinentem fascinuje i přes svou zrůdnost dodnes miliony lidí po celém světě. Každý střípek nových informací hltají i čtenáři u nás, protože i my jsme se stali součástí této strašné doby. A když si čteme, co všechno museli okupovaní snášet a jak mnoho z nich zaplatilo životem za minimální odpor, musíme se sami zamyslet nad tím, jestli je opravdu tak strašné vzít si dneska respirátor nebo si odepřít nějakou zábavu. No ale to jsem trochu odbočil. Každopádně musím říct, že Paul Roland mi byl výborným průvodcem po časech, které už nikdy nechceme zažít.

Komentáře (0)

Přidat komentář