Život a láska Jane Eyrové

recenze

Jane Eyrová (2019) / MilenneWaver
Jane Eyrová

Také stejně jako já patříte k lidem, kteří klasickou literaturu spíše opomíjeli a soustředili se na čtení té moderní? Pak bych ráda získala vaši pozornost, protože tu pro vás mám poklad, který si zamilujete, ačkoliv klasiky obvykle nečtete.

Jane Eyrová je román, do kterého se alespoň zčásti vžije zkrátka každý. Nejenom, že je jeho hlavní hrdinka velmi temperamentní a má skutečně komplikovaný charakter, ale zároveň je to i příběh o lásce, štěstí, ztrátě a celkově řečeno životě, který stojí za vaše přečtení. I když má ten počet stran trochu delší.

Hlavní hrdinka knihy Jane je postava, která se doopravdy vymyká všem představám toho, jak by se dívky dané doby měly chovat. I když je na jednu stranu moudrá, trpělivá a laskavá, přesto je velmi inteligentní, tvrdohlavá, možná i trošku drzá. A přesně proto si ji už na samotném začátku zamilujete a s nadšením budete sledovat to, jak se její postava neustále vyvíjí a zdokonaluje s tím, jak se stává starší.

Vedlejších postav je tu nespočet, přesto je velké plus, že je zde autorka představuje postupně, nikoliv najednou, a proto si je velmi snadno zapamatujete. Samozřejmě, postavou s velmi důležitou rolí, kterou bych se ani neodvážila vynechat, je pan Rochester. Ten je stejně jako Jane dost zvláštní, komplikovanou, a z davu vyčnívající postavou, kterou není lehké pochopit, ať už ve svých činech nebo v "hádankách", kterými Jane často zasypává. A věřte tomu nebo ne, i u něj nastane chvíle, během které mu porozumíte, stejně jako Jane, a naprosto si ho zamilujete.

Dějová linka Jane Eyrové je skutečně velmi dlouhá a propletená všemi možnými zážitky jejího života. Ale nebudeme předbíhat. Zhruba deset kapitol se věnuje Jane jako dítěti, tomu, jak vyrůstala v domě paní Reedové a zažila věci, které jí nakonec dostaly do Lowoodské školy pro dívky, ve které nakonec na čas zůstala a stala se učitelkou. Ale, ani tam Jane nepobyla příliš dlouho. Podala si inzerát do novin, a ve snaze najít novou práci, se jí nakonec podařilo získat místo guvernantky na panství Thornfield, kde její příběh teprve doopravdy začíná.

Jednou z věcí, která určitě může čtenáře vyděsit, je počet stran, který není opravdu krátký. Přesto vám příběh Jane Eyrové uteče velmi rychle, ačkoliv se v něm často najdou protáhlé pasáže a zdlouhavé popisy, tenhle příběh má neskutečnou dynamiku a jakmile se do něj jednou začtete, jen tak vás ani nepustí. Takže, i když jsem sama měla před čtením trochu pochyby, že se u knihy budu nudit a čtení se mi bude zdát zdlouhavé, nakonec to bylo přímo naopak a příběh Jane jsem přečetla naráz.

Ačkoliv nemohu porovnat tento překlad Jane Eyrové s ostatními, neboť, jak jsem už dříve zmiňovala, jsem knihu četla poprvé, nenašla jsem v ní žádné nelogické věty ani slova, a četl se mi opravdu dobře. Proto bych se nebála knihu doporučit třeba středoškolákům.

Odlišný styl psaní je jedna z věcí, s kterou při čtení klasik zkrátka musíte počítat. A to jak v případě zastaralejšího jazyka a slov, tak i v případě často velmi dlouhých a rozvětvených popisů, ve kterých se třeba právě Bronteövá velmi vyžívá. Zpočátku mi její neustálé popisování nevyhovovalo, ale v průběhu čtení jsem si na něj zvykla. Navíc, v druhé polovině knihy je už mnohem méně než na samotném začátku. Proto vám radím, abyste se čtením určitě pokračovali, i kdyby vás kniha hned na začátku nechytla. Opravdu se to vyplatí.

Jane Eyrová je bezpochyby poklad, u kterého velmi lituji, že jsem s jeho přečtením čekala tak dlouho. Ať už byla má očekávání jakákoliv, nikdy bych nevěřila, že by podobný příběh, natož tak starý, mohl být tak dobrý. Proto vám mohu knihu jen doporučit, pokud vám nebude vadit trochu složitější styl psaní a četnost popisů, troufám si říct, že by snadno mohla zaujmout i některé z YA čtenářů, nejenom ty starší.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros Media.

Komentáře (0)

Přidat komentář