Žirafí odysea

recenze

Se žirafami na západ (2022) 5 z 5 / a.k
Se žirafami na západ

Všechno to začalo smrtí Woodrowa Wilsona Nickela (Woody), který v úctyhodných 105 letech zemřel zcela opuštěný v léčebně pro dlouhodobě nemocné. Zůstal po něm pouze vojenský kufr plný starých zápisníků, do nichž sepsal svůj životní příběh, který by neměl skončit v zapomnění. Měl v životě jen pár přátel a dvěma z nich byly žirafy.

Ve svém vyprávění se Woody vrací do roku 1938, kdy se Amerika potácí mezi hospodářskou krizí a válkou rýsující se v Evropě. Po smrtících prachových bouřích skončil jako sirotek a opustil rodnou texaskou farmu. Hladový, otrhaný a bez perspektivy se ocitne v přístavu, kam právě dorazily dvě žirafy pro sandiegskou ZOO. Je to malý zázrak, kterým žije celá země. Žirafy přežily střet s hrozivým hurikánem a na poškozeném parníku se dostaly živé až na pevninu. Woody je uchvácený krásou zvířat. Osud mu dopřeje strávit s nimi dlouhou cestu napříč kontinentem, kdy v upraveném náklaďáčku s majestátně vztyčenými žirafími hlavami přejede celou zemi od východního po západní pobřeží.

Fiktivní příběh inspirovaný skutečnou transkontinentální cestou žiraf do ZOO v San Diegu není pouhým dobrodružným čtením, ale odráží atmosféru 30. let minulého století: lidské utrpení, bídu, život ztracených existencí. S tím vším se na své pouti musí vypořádat sedmnáctiletý Woody. Dospívání v tak složité době je těžké břímě a on si k tomu nese ještě svého kostlivce ve skříni. Sní o lepších zítřcích a jeho cílem má být rajská Kalifornie, kde už nebude strádat. Tam je země zaslíbená, plná medu, mléka a zralého ovoce.

Woody je za své putování vděčný panu Starochovi, vlastním jménem Riley Jones, který se zodpovídá za bezpečný transport přímo ředitelce ZOO. Je zajímavé sledovat vznikající vztah mezi těmito postavami. Staroch je odtažitý a nesnáší lži, které Woody často vnímá jako nutnost pro přežití. Jen těžko se odhadují reakce starého hromotluka se zmrzačenou rukou na Woodyho chování. Pak ale přijdou překvapivé chvíle, kdy v očekávané hrubosti Staroch otevře své laskavé srdce. A potom tu máme ještě jednu postavu. Zrzavou novinářku Augustu, která s neutuchajícím elánem pronásleduje žirafí konvoj, aby pořídila exkluzivní fotozáběr. Za každou cenu se chce dostat na přední stránky časopisů a zařadit se tak po bok slavným kolegyním.

Román má pomalé tempo, je nádherně napsaný a příběh má potenciál si vás získat od prvních stránek. Nečekejte cestopis, ani veselé historky se zvířátky. Střídá se zde syrovost života v nelehké době s něhou skrytou v očích zvířat, ve kterých je více citu, než lze nalézt u lidí. Budete trnout při napínavém průjezdu zrádnými horami a bát se o žirafy i doprovod při setkání s lidmi, kteří nemají dobré úmysly. Pocítíte rozpaky dospívání i nemilosrdnost světa kolem nás. Zažijete úzkost, když se příroda vzedme a ukáže se v celé své krutosti. Je toho spousta, co lze v knize nalézt, ale v každém případě je to příběh, na který budete dlouho vzpomínat. Dojemný závěr všechny nabyté emoce ještě umocní.

Krásný příběh, který moc doporučuji.

Komentáře (0)

Přidat komentář