Žena x muž, kdo je lepší?

recenze

Přiznání (2019) 3 z 5 / Jack333
Přiznání

Podléhat vnitřně někomu je hrozně moc snadné. Když člověk miluje, je to ještě mnohonásobně silnější. Růžové brýle neukazují tolik pravdu okolní, ale vidí jen pravdu nás – zamilovaných. Jenže co když jeden z nich udělá něco, co je protizákonné?

Jo Spain, pro mě autorka zcela neznámá, přinesla v českém překladu brněnského nakladatelství zajímavou myšlenku. Co když jeden z partnerů při hádce někoho cizího zabije? Jak je správné se zachovat? Je opravdu nutné volat policii a přiznat se? Anebo to vztah ještě více stmelí? A co rozchod těch dvou, je na pořadu dne?

Sledujeme příběh prostřednictvím třech osob – trpící manželkou Julií, vyšetřovatelkou Alice a pachatelem JP. Koho si více zamilujete, na to se nedá odpovědět. Osobně mi nepřirostl k srdci ani jeden z nich. Přílišná naivita manželky zavražděného je leckdy přitažená za vlasy. Anebo opravdu jsou ženy natolik naivní, že se nechají ovlivnit podřadnými city ke shromažďování majetku?

Pak je tu neschopnost Alice, která není sto pořádně vyšetřit zdánlivě jednoduchý případ. Přitom stačí tak málo, a pak všechno jde jak po másle, možná až příliš snadno. Oproti tomu JP, který se dost často taky chová iracionálně, dokáže ve vás probudit mnoho pocitů. Ať už nechuť či strach, ale taky touhu potom vše zvrátit zpátky.

Nadějný začátek, kdy čekáte přelomové dílo, je záhy zbrzděno rozvláčným vzpomínáním hrdinů. Škoda!

*
Zvedla jsem obočí a odvála rukou kouř z doutníku. Spočítat bankovky mi trvalo tři minuty. Pohlédla jsem na Harryho, pusu skoro až na podlaze. Vypadal lehce pobaveně. Kvůli té sumě, nebo mé reakci? To nevím.
„Harry. Co to sakra je? Co je to za lidi?“ „Víš, co jsou zač,“ řekl. „A taky víš, jak jsou bohatí.“ „Ano, vím, ale – vážně? To přes nás pere peníze nebo co?“
„To je Richard. Myslí si, že se dá všechno koupit. Pořád si myslí, že koupí mě. Nemá ani ponětí. Já ho můžu přeplatit lusknutím prstu.“
*

Komentáře (0)

Přidat komentář