Železné jezero je atmosférická detektivka s překvapivým závěrem
recenze
Železné jezero (2023) / KočkomilkaJanaJako dlouholetá recenzentka detektivních románů jsem sice zvyklá na rychlou akci a napětí, ale Železné jezero od Williama Kenta Kruegera je knihou, která z těchto očekávání vybočuje. Pomalé tempo vyprávění se line jako meandr řeky, což může čtenáře zpočátku trochu vykolejit z jejich očekávání nabušené kriminálky. Naštěstí ti, kteří se ochotně přizpůsobí, naleznou v Železném jezeře jedinečnou atmosféru a silný čtenářský zážitek.
Příběh nás zavádí do zasněžené krajiny kolem indiánské osady, která má k filmovému či turistickému nádechu daleko. Hlavním hrdinou je detektiv Cork OConnor, jehož postava vyžaduje, aby si na ni čtenář zvykl. Cork je atraktivní chlapík, ale jeho motivace k vyšetřování zmizení chlapce se na první pohled jeví nejasně. Přestože se zaměřuje na vyřešení případu, jeho snaha o udržení rodiny a vyrovnání se s osobními démony je překvapivě silná a zabírá množství prostoru na úkor detektivky.
Přesto mě zaujalo prolínání současnosti s minulostí, které pomáhá lépe pochopit Corka, a buduje hlubší porozumění jeho motivacím. Většinu času sledujeme jeho myšlenky, ale občas se mihne i pohled jiných postav, což přináší ucelenější představu o situaci.
Vedlejší postavy v příběhu fungují spíše jako doplňky ke Corkovi a k prostředí; jejich přítomnost nemá takový dopad, jaký by čtenář očekával. Příběh ubíhá celkem rychle, i když na první pohled to tak nemusí působit. A právě to je asi důvod, proč se mi do mysli vkrádaly drobné pochyby.
Zajímavostí byla občasná přítomnost jazyka indiánských postav. Nevadila mi, ačkoli jsem necítila nutnost jejího zařazení. Na druhou stranu, to, co v příběhu dodalo hloubku a autenticitu, mě vedlo k úvahám o indiánské kultuře a jejím postavení, což bylo zvlášť zajímavé v kontextu kasin. Největším překvapením je pak závěr, který Krueger zpracoval s velkým citem. Ačkoli vrah a rozsudek jsou letmo předvídatelné, autor dokáže příběh uzavřít způsobem, který uspokojí téměř každého čtenáře.
Železné jezero je po dlouhé době jedním ze starších detektivních románů, který i přes své nedostatky dokáže mile překvapit. Doporučuji ho čtenářům, kteří hledají klidnější, atmosférický příběh s promyšleným příběhem a překvapujícím závěrem.
Železné jezero William Kent Krueger
První díl legendární detektivní série od oceňovaného amerického autora Bývalý šerif Cork O´Connor je na dně. Kvůli nespravedlivému obvinění přišel o práci a také jeho osobní život je v troskách. Bezcílně ubíjí čas v zapadlém měste... více