Že by jedna z nejlepších knih roku?

recenze

Tajemství romantiky (2022) 5 z 5 / Podlavicí
Tajemství romantiky

V nakladatelství Fragment spatřil světlo světa nový objev, na který se leckdo těšil. Řeč je o novince od autorky knih, Léto, kdy jsme se potkali a Podzim, na který nezapomenu. Tajemství romantiky není ale jen sladký román, knížka v sobě totiž má mnohem více nečekaných chvil a zápletek, než se na první pohled může zdát.

Madison Pryceová má dojem, že má svůj život pevně pod kontrolou. Pracuje na portfoliu, pro přihlášku na letní výtvarný program, má božího kluka a taky spoustu kamarádů, se kterými tráví veškerý svůj volný čas. Jenže pak nastanou události, které všechno převrátí vzhůru nohama, a Madison ztratí všechen přehled o tom, co se v jejím životě děje.

„Jenže, když vám někdo říká, ať jdete za svým snem, nikdy se nezmíní, že k tomu jsou potřeba prachy. A to je trochu čára přes rozpočet.“

Jesse McMann, známý jako znuděný barista za pultem kavárny a bývalý frontman kapely Yellow #5, se stále ještě nevyrovnal z bolestivého rozchodu, který mu zničil srdce i kapelu. Kapelu by měl dát ale co nejdříve dohromady, protože bez hudby nemá vůbec žádnou energii a radost do života. Osud svede Jesse a Madison dohromady a vzájemné starosti jim ukážou, že tajemství lásky spočívá v něčem úplně jiném, než si doposud mysleli.

„Nedalo se před tím utéct. Ve chvíli, kdy jsem přestala dávat pozor nebo se do něčeho ponořila, se přede mnou ta věta objevila jako varování před bouřkou v předpovědi počasí.“

Knihu vypráví dvě hlavní postavy, Jesse a Maddie. Celou dobu čtení jsem přemýšlela, které části se mi líbí více. Obě jsou totiž tak autenticky a věrohodně napsané, že máte co chvíli dojem, jako kdybyste při čtení stáli vedle postav a prožívali ten příběh s nimi.

Musím se ale přiznat, že se mi do knížky zprvu vůbec nechtělo. Pořád jsem hledala záminky proč nečíst, nějak mě zkrátka nelákala. Po týdnu, kdy mi knížka ležela na stole, jsem ji vytáhla před spaním. A přiznávám se, že ten večer už jsem spát nešla. Možná proto, že jsem čtení tak dlouho odkládala, jsem pak už knížku nemohla dát z ruky. Stačily mi dva hrnky horké čokolády a několik balíčků sušenek a bylo přečteno.

S hlavní hrdinkou bych si asi v normálním životě neměla co říct. Žádné společné vlastnosti jsem za dobu čtení totiž nezaregistrovala. Musím ale dodat, že postavy knížky byly velice dobře zpracované a lehce jsem si je oblíbila. Hlavně tedy mladší sestru Jesseho, Daisy. Trochu mě tedy mrzelo, že se v knize objevovala jen minimálně.

Oddechové a rychlé čtení? Zaručeno. Nedostatek spánku? Zaručeno! Tajemství romantiky je zkrátka trochu hlouběji zpracovaný young adult příběh pro lidi, kteří nad čtením nechtějí příliš přemýšlet a potřebují si oddechnout například od školy nebo práce. Za mě vhodná knížka pro nadšence romantiky ve všech věkových kategoriích.

Komentáře (0)

Přidat komentář