Zbavím se tě mami

recenze

Dětské zoubky (2019) / LukBook
Dětské zoubky

Dětské zoubky od Zoji Stage přinášejí pohled do jedné rodiny, která úplně nefunguje podle běžných měřítek. Malá dcera se v ní totiž rozhodla zničit svou matku. Povede se jí to?

Suzette a její dcera Hanna spolu nemají zrovna dobrý vztah. Přestože se matka snaží získat si přízeň svého potomka, příliš se jí to nedaří. A rozhodně nepomáhá ani to, že Hanna v sedmi letech vůbec nemluví. Zatímco s otcem bez problémů vychází, brzy začne Hanna vymýšlet plán, jak se zbavit matky.

Debut americké autorky Zoji Stage určitě zaujme nejen všechny rodiče, ale i příznivce mrazivých thrillerů. Přestože se nejedná o úplně typického zástupce tohoto žánru, nabízí některé vlastnosti ideálního thrilleru.

Pro samotný děj jsou důležité především tři osoby. Matka, otec a dcera Hanna. V knize sice najdeme i několik vedlejších postav, ale ty jsou zde spíše do počtu. Asi nejmíň výrazným článkem z této trojice je otec. Hanna ho sice miluje, ale on tráví hodně času v práci a hraje si s ní jen večer. Ústřední dějovou linku vytváří především spor mezi matkou a dcerou, které může skončit velice špatně.

V průběhu knihy je patrné, že ani samotná matka neměla příliš dobré dětství. Může se to projevovat i na její výchově? Asi většina lidí by řekla, že ano. Suzette skutečně není úplně typickou matkou, ale zároveň ani nemá typickou dceru.

Hlavní postava knihy sedmiletá Hanna je opravdu mistrovským literárním počinem. Autorce se podařilo vytvořit prapodivnou holčičku, která nemluví a má velice temné myšlenky. Přestože na první pohled může vypadat jako hloupá, opak je pravdou. Její tahy jsou nanejvýš promyšlené a inteligentně je na tom daleko lépe než většina ostatních dětí. Horší je to ohledně sociálních schopností. Nemá žádné kamarády, vychází jen se svým otcem a postupem času si ještě vytvoří kamaráda v podobě pohádkové bytosti.

Její chladné city k matce ji donutí vymýšlet neskutečné činy, které by nikdo od svého dítěte nečekal. Právě tyto útoky na matku jsou tím nejzajímavějším, co celou knihu obzvláštňuje. Vytvářejí neskutečně mrazivou atmosféru, kdy se matka nakonec bojí o vlastní život. Holt všechny sedmileté děti nemusejí být andílky.

Prostředí tentokrát zůstalo hodně v pozadí. Většina děje se odehrává v domě rodiny, pouze s občasnými výlety do škol nebo k lékařům. Nečekejte tedy žádné nádherné přírodní scenerie nebo městská panoramata. Důležité jsou v tomto případě především osoby a jejich skutky.

Rodina je psychologicky rozebrána na padrť a všichni příznivci podobně zaměřených románů se opravdu mají na co těšit. Ještě dlouho po přečtení této knihy budete přemýšlet, jak byste se v podobné situaci zachovali vy. Dali byste přednost manželce nebo vlastnímu dítěti?

Autorka vytvořila opravdu neskutečně čtivý a nervy drásající psychologický román, který vám rychle uteče před očima. Trochu zvláštně na mě působí konec, který trochu napovídá, že by mohlo přijít nějaké pokračování. Nejsem si ovšem úplně jistý, jestli by splnilo svůj účel. Kniha sama o sobě je opravdu výborná a další díl by mohl být už jen její kopií. Nebo se prostě Zoja Stage rozhodla nechat ho otevřený schválně, aby ještě více zapracovala čtenářova představivost. A to je nakonec pravděpodobnější.

Kniha Dětské zoubky se dočkala v České republice poměrně velkého úspěchu. Hned po vydání začaly výtisky rychle mizet z pultů knihkupectví a nakladatel je nestíhal zásobovat. Samozřejmě za to mohla i poměrně masivní marketingová kampaň, ale především samotné téma knihy, které je postě dokonalé.

Recenzní výtisk poskytlo nakladatelství Omega, které je součástí společnosti Dobrovský.

Komentáře (0)

Přidat komentář