Zbabělci a vrazi česká krimi inspirovaná historií

recenze

Zbabělci a vrazi (2023) 4 z 5 / Kizuizi
Zbabělci a vrazi

Kapitán Leoš Baxa má velkou úspěšnost v řešení případů, ale je tu jeden velký, který mu prostě nedá spát. Vrah, který řádí už několik let a u obětí nechává vzkaz, aby bylo jasné, proč si dotyčný zasloužil zemřít. Nejen že jeho dopadení se zdá být nemožné, ale očividně si vrah bere inspiraci v minulosti...

U téhle knihy jsem se hodně rozmýšlela, zda si ji chci nebo nechci přečíst, ale nakonec zvědavost zvítězila. A tak jsem se do pomyslného boje proti zlu z minulosti vydala i já.

Zbabělci a vrazi je autorova prvotina (dříve byly publikovány jeho povídky) a já si dovolím říct, že velmi zdařilá. Fiktivní příběh zkoumající temná zákoutí minulosti i současnosti se ve velké míře inspiroval v historii (jsou zde popsány zcela reálné historické události i osoby), což si myslím bude velké plus hlavně pro mladší generace. (Jistě bude mnohem lepší tato beletrizovaná forma, než pouze heslovité historické dokumenty.)

Mne osobně velmi nadchl začátek příběhu, který je z minulosti, odehrává se ve Francii, a má naprosto skvělý nádech tajemna. Ovšem ve chvíli, kdy nás děj přenese do roku 2018 se z krásného pocitu hororového příběhu rázem stává děsivá skutečnost. Hrůzu tu vzbuzuje nejen postava Péráka (ano ano, je myšlena ta fiktivní postava z historie), ale hlavně činy, kterých se lidé (pokud je tak můžeme nazvat) dokáží dopustit.

Musím se však přiznat, že jsem čekala malinko jiný, trochu víc fiktivní příběh. Osobně bych i uvítala, kdyby někde bylo víc zdůrazněno, že je zde hodně reálných prvků z dob nacismu či komunismu - ale nevadí, naštěstí se mi příběh jako takový líbil. S čím jsem však měla trochu problém byly postavy. Mrzí mě to, ale nikoho jsem si nedokázala (ani trochu) oblíbit. Kapitán Baxa mi přišel příliš nevyrovnaný (místy i tak nějak bačkorovitý), novinářka Matějková byla až extrémně umanutá, drzá a vulgární.

Zbabělci a vrazi je kniha, kterou mohu doporučit hlavně všem nadšencům historických krimi. Čeká vás nejen výlet do historie, ale také napínavý příběh s překvapivým koncem.

Za recenzní výtisk děkuji autorovi a Nakladatelství Grada (Cosmopolis)

Komentáře (0)

Přidat komentář