Zažijte bláznivé léto s Agnes Martin-Lugand

recenze

Štěstí mi uniká mezi prsty (2018) / knihomolka_elka
Štěstí mi uniká mezi prsty

Štěstí mi proklouzává mezi prsty je již čtvrtou do češtiny přeloženou knihou francouzské spisovatelky Agnes Martin- Lugand, a i o této musím konstatovat, že se jedná o skvělou romantickou knihu. Autorka má talent pojmout romantická klišé trochu jinak a díky tomu jsou knihy ohromě čtivé a řekla bych, že neurazí ani ty, kteří tomuto žánru až příliš neholdují.

Na stránkách této knihy se setkáváme s Iris, která od svého dětství nadevše miluje módu a tak se touží stát módní návrhářkou a svá dílka si pro radost sama šít.Studium v tomto oboru ji však nebylo dopřáno, neb její rodiče tento směr neshledali perspektivním.

S Iris se setkáváme v době, kdy je jí kolem třiceti let, má práci, která ji nebaví a manžela, se kterým se jim láska dávno kamsi vytratila. Iris svůj nudný život trpí do okamžiku, kdy její bratr na rodinné sešlosti prozradí starou křivdu rodiny vůči Iris. Byla totiž přijata na prestižní školu módy a šití, avšak rodiče dopis o přijetí spálili, neb v jejich očích by si tímto nesmyslem Iris zkazila život. V ten moment se Irisin život obrací na ruby a vše dostává nový spád.

Iris se vydává vyučit řemeslu do Paříže, kde se seznamuje s extravagantní smetánkou a okouzlujícím Gabrielem. A zde se dostáváme v knize do klišé bodu milostného trojúhelníku, kdy jsem se opravdu bála o osud této knihy. Nakonec však kniha obsahuje absolutně nepředstavitelné a stává se z ní geniální a nápaditá romantická kniha.

Konec knihy je absolutně geniální a vyzdvihuje knihu nad úroveň klasických romantických oddechovek. Jedním slovem wow - neb tohle by mě ani ve snu nenapadlo.

Přemýšlím, co bych knize vytknula, ale nenapadá mě absolutně nic. Kniha se čte s obrovskou lehkostí a svěžestí, takže stránky vám přímo mizí pod rukama a na konci si říkáte, že to vlastně mohlo být i delší. Knihu vřele doporučuji všem ženám či dívkám, které si chtějí u četby trochu odpočinout, ale zároveň chtějí číst něco energického, nepředvídatelného, čímž tato kniha vskutku je.

Komentáře (0)

Přidat komentář