Závěrečný díl strhující rodinné ságy

recenze

Začátek nových časů (2022) 4 z 5 / Maru.Maruska
Začátek nových časů

Oblíbili jste si sérii Grandhotel Schwarzenberg z pera německé spisovatelky Sophie Oliver? Pak mám pro vás skvělou zprávu! Konečně se můžete pustit i do finále této strhující rodinné ságy. Závěrečný díl, který nese název Začátek nových časů, totiž právě vyšel.

I já patřím ke čtenářkám, které se nemohly dočkat, co dalšího si osud připravil pro Annu a vůbec pro celou její rodinu. Hotel zažívá těžké časy a je otázka, zda se nejmladší generaci podaří vybudovat to, co celé rodině vzala druhá světová válka. Podepsala se na všem: na lidech i na jejich podnikání.

Přiznávám, i já bych si přála, aby závěr celé trilogie byl trochu jiný. Ale i tak jsem si čtení užila, i když mě místy přepadal smutek. Předpokládám, že šlo o záměr autorky: mnoho čtenářek vývoj příběhu jistě překvapí. A vlastně je to dobře, vždy všechno nemusí být tak, jak očekáváme. Anna žila život, který byl plný radostí i strastí. Prožila velkou lásku a i když jí v tomto ohledu štěstí příliš nepřálo, dokázala se se vším poprat. Možná si někteří čtenáři z příběhu vezmou ponaučení a začnou si vážit toho, co ve svých vlastních život mají. V každém z dílů nastal nějaký zvrat, který mi vyrazil dech. Nutno podotknout, že autorka se se svými postavami příliš nepáře a dokáže jim i pořádně znepříjemnit život.

Z celé série se mi asi nejvíce líbil druhý díl, který je často považován za „vycpávkový“. Tentokrát to však neplatí. Nicméně za přečtení rozhodně stojí všechny tři knihy. Jen v takovém případě získáte ucelený pohled na vše, s čím se celá rodina musela během několika let vypořádat. S postavami prožijete zhruba padesát let jejich života, protože první díl se odehrává na začátku 20. století a autorka vás postupně zavede až do období po druhé světové válce. Mezi hlavními hrdiny si jistě najdete své oblíbence. Prostředí, ve kterém se děj odehrává, je také zajímavé. A líbí se mi, že se Sohpie Oliver stále věnuje i Anně – tzn. hlavní hrdince z prvního dílu.

Myslím, že milovníci rodinných ság budou s touto sérii spokojeni.

Komentáře (0)

Přidat komentář