Závěrečný díl skvělé série Sestersvo.

recenze

Sesterstvo a síla moci (2022) 5 z 5 / bajub
Sesterstvo a síla moci

Kdo mě sleduje déle, ví, že miluju dětské knížky. Mezi mé velké oblíbence patří i série Sesterstvo české autorky Lucie Hlavinkové, ke které nedávno přibyl 5. díl s názvem Sesterstvo a síla moci. Bohužel musím se slzou v oku oznámit, že se jedná o závěrečný díl. Holky mi budou opravdu chybět.

Obecně mě na téhle sérii baví hlavní hrdinky - Ela, Bára a Míša, naprosto normální holky, které v něčem vynikají, v něčem jiném naopak pokulhávají, mají své starosti, občas se spolu nepohodnou, ale i přes svou rozdílnost se výborně doplňují a vytváří skvělou partu holek, jejich dobrodružství je zasazeno do českého prostředí, a hlavně - autorka pokaždé přichází s originálním námětem a novými tématy. V prvním díle se děti dozvědí něco o holocaustu, poválečných událostech, včetně únoru 1948, v druhém zjišťují, že se do našich snů projektují naše strachy a trápení, v třetím řeší záhadu domu paní Ládvíkové, majitelky kočky Fabioly, ve čtvrtém se postaví proti posměchu a v závěrečném dílu se dozvědí něco více o lidské povaze. Zároveň se všemi díly proplétá důraz na přátelství, toleranci či vztah ke straším lidem. Knihy Lucie Hlavinkové mají přesah, což jim přidává další body navíc. A ještě jsou okořeněné o kouzla díky kouzelné kočce Fabiole, ovšem vše působí naprosto přirozeně.

Když jsem si přečetla anotaci závěrečného dílu "Sesterstvo a síla moci", říkala jsem si, jestli si autorka nenaložila příliš - uznejte, že politika a ekologie jsou náročná témata ke zpracování pro dětského čtenáře, ovšem autorka se s nimi vypořádala skvěle! Díky hlavním i vedlejším postavám čtenáři pochopí, jak snadné je podlehnout pokušení zneužít svou moc, a zároveň, jak je důležité dát druhým lidem šanci své chyby napravit. A tohle vše, včetně ekologických problémů, do sebe hezky zapadá. A samozřejmě nechybí kouzla.

Zakončení série se Lucie Hlavinkové opravdu povedlo a musím přiznat, že mi holky budou chybět.

Komentáře (0)

Přidat komentář