Zaslouží si druhou šanci?

recenze

Nebe nad Perninkem (2021) 3 z 5 / eva3992
Nebe nad Perninkem

Příběh Petra, kterého sledujeme v minulosti, kdy jako mladý floutek proplouvá životem snadno. Škola mu jde bez učení, a tak raději tráví svůj čas po hospodách. To se nezmění ani poté, co se stane doktorem. Kvůli alkoholu pomalu ztrácí rodinu, přátele i vážnost v zaměstnání. Řítí se tak na samé dno. V současnosti Petra sledujeme v Perninku, kde si sehnal místo obvodního lékaře. Svou druhou životní šanci nechce promarnit a snaží se žít tak, aby se za sebe nemusel stydět.

V Perninku potkáme další hlavní hrdinku – Kamilu. Ani ona neměla jednoduchý život a autor nám zde ukazuje to, jak žila, i to, kým je dnes.

Ač tu máme celkem čtyři různé úhly pohledu (Petrova a Kamilina minulost i přítomnost), je to napsáno přehledně, snadno se zorientujete. Kapitoly se svižně střídají a čte se to úplně samo.

Díky tomu, že jsou hlavní hrdinové téměř moji vrstevníci, lépe jsem se do jejich životů mohla vcítit a obzvláště některé události s nimi prožít tak, jak jsem je prožila sama – např. hokejové Nagano. Je to příběh ze života, jaký by mohl prožít kdokoliv z nás. Je zde ukázáno, jak se člověk může změnit, ale je někdy opravdu těžké tu změnu provést.

Nejde tady nezmínit atmosféru horského městečka. Jak je přímo na knize uvedeno – je to román z Krušných hor a autor zde nejednou vylíčil atmosféru horské krajiny tak, že byste měli sto chutí se tam hned jet podívat a strávit tam alespoň pár dní. Při čtení jsem si vyhledávala další informace a fotografie z Perninku, abych si ten pocit ještě vizuálně umocnila.

Příběh není napínavý tak, abyste otáčeli stránku za stránkou, nepotřebujete nutně vědět, jak to bude dál, ale je to spíše poklidné čtení o životě. Je fajn si knížku vychutnávat po chvilkách a nikam s ní nechvátat.

Bohužel mám ke knize i pár připomínek. Knihu bych klidně o pár stránek zkrátila. Některé „historky“ mi tam přišly zbytečné. Díky tomu, že autor v průběhu knihy několikrát zmíní, co nás čeká, chybí tu napětí a překvapení. Ano, píšu sice výše, že je to pomalejší čtení, ale trošku více tajemství by tomu jen prospělo.

Předchozí autorova kniha Chaloupky, se mi líbila o něco více, ale myslím, že i tak si další autorovu knihu moc ráda přečtu.

Komentáře (0)

Přidat komentář